Evropští odborníci důrazně varují před výskytem extrémně nebezpečného pavouka

Fotografie: Pekka Raukko / Copyrighted free use

Odborníci varují před obrovským pavoukem, který se šíří po celé Evropě. Je velký jako lidská dlaň a dokáže vzbudit velký strach.  

Nové varování odborníků nepotěší ty, kteří se bojí pavouků. Evropou se má totiž šířit obří pavouk, který v některých případech dorůstá délky až sedmi centimetrů. Ještě nedávno byl přitom dle serveru BBC na pokraji vyhynutí, nicméně dnes hlásí jeho výskyt čím díl více zemí. První se o něm začali zmiňovat biologové z Velké Británie, kteří mimo jiné uvádí, že ač může vyvolávat strach, lidé se ve skutečnosti nemají čeho bát.

Evropou se šíří pavouk, který byl na pokraji vyhynutí

Pavouci dokáží v lidech vyvolat opravdu velký strach. Nejde přitom ani tak o to, zda jsou jedovatí či nikoli. Někteří lidé pociťují paniku již v momentě, kdy se na něj podívají. Pokud mezi tyto jedince patříte i vy, pak vás nejspíše nepotěší nové zjištění britských biologů. Ti totiž nedávno hlásili, že se po Evropě začíná šířit lovčík mokřadní, který dorůstá délky až sedmi centimetrů a dokáže chodit po vodě, aby si ulovil potravu.

Osminohý tvor nicméně není jedovatý, a proto se ho nemusíte bát. Ve většině případů ho najdete právě v blízkosti vody, kde obvykle loví a přežívá. Zajímavé nicméně je, že byl ještě před několika lety na pokraji vyhynutí. V roce 2010 se ho však dle webu TN rozhodlo několik britských společností zachránit. Díky vynaloženému úsilí tak biologové hlásí, že se dnes v evropské přírodě nachází již více než 10 tisíc samic tohoto druhu.

Lesníci důrazně varují před extrémně nebezpečným tvorem v českých lesích. Kousnutí doprovází tyto příznaky

Lovčík mokřadní se prozatím v Česku neobjevil. Odborníci přesto uvádí, že by se tak mohlo stát ve vzácných případech, ale jelikož je stále považován za kriticky ohrožený druh, nedávají si moc velké šance. Za posledních 70 let na něj narazili pouze ve 26 případech. Díky novým poznatkům se to však může velmi brzy změnit. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jak rozlišit hmyzí kousnutí.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]