Jak se zbavit bolesti kolene: Lékaři doporučují tento přírodní zázrak, který zajistí úlevu do 8 minut

Fotografie: Freepik

Bolesti kolene mohou mít mnoho příčin – od drobných úrazů až po chronická onemocnění jako artritida. Naučte se s nimi bojovat.

Bolest kolene může výrazně omezit každodenní aktivity a zhoršit kvalitu života. Zatímco léky proti bolesti často poskytují rychlou úlevu, stále více lidí hledá přírodní alternativy, které pomáhají zmírnit bolest a zánět bez vedlejších účinků. Přírodní metody, jako jsou bylinné čaje, studené a teplé obklady nebo vhodná cvičení, mohou přinést výraznou úlevu a podpořit zdraví kloubů přirozenou cestou, říká doktorka Alana Biggers.

1. Studené a teplé obklady

Jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak snížit bolest kolene, je použití studených a teplých obkladů. Podle doktorky Judith Marcin může chlad pomoci zmírnit zánět a otok, zatímco teplo uvolňuje svaly a podporuje krevní oběh.

Položte ledový obklad nebo pytlík s ledem zabalený v ručníku na koleno po dobu 15–20 minut. Opakujte každé dvě až tři hodiny během prvních 48 hodin po poranění nebo při akutní bolesti. Po úvodních 48 hodinách lze začít aplikovat teplé obklady, například vyhřívací polštářek nebo teplou láhev. Aplikujte teplo po dobu 15 minut, několikrát denně, abyste podpořili krevní oběh a uvolnili ztuhlé svaly.

Úlevu od bolesti krku zařídí snadné domácí cvičení. Pomůže i otáčení a předklon hlavy

2. Bylinné čaje a přírodní doplňky

Některé byliny a přírodní doplňky mohou pomoci zmírnit zánět a bolest v kloubech. Kurkuma obsahuje kurkumin, který má silné protizánětlivé účinky. Přidávejte kurkumu do jídel nebo ji užívejte ve formě doplňků stravy. Výzkum ukázal, že kurkumin může být stejně účinný jako některé léky na předpis při snižování bolesti způsobené artritidou.

Čaj s citrónem
Fotografie: Freepik

Zázvor je další přírodní protizánětlivý prostředek. Můžete si udělat zázvorový čaj nebo jej přidat do jídel. Zázvor může pomoci snížit otok a bolest, stejně jako zlepšit pohyblivost kloubů. Poslední jsou omega-3 mastné kyseliny, které se nachází v rybím oleji, lněném semínku nebo chia semínkách. Omega-3 mastné kyseliny mají schopnost snižovat záněty a mohou přispět k úlevě od bolesti kolene.

3. Cvičení a protahování

Fyzioterapeut Gregory Minnis uvádí, že správná fyzická aktivita je klíčem k udržení zdraví kloubů. Pokud se potýkáte s bolestí kolene, zaměřte se na cvičení, která posilují svaly kolem kolene a zlepšují flexibilitu.

  • Jóga a pilates
  • Plavání a vodní cvičení
  • Posilování svalů kolem kolena

4. Masáže a akupunktura

Masáže a akupunktura mohou být také účinným způsobem, jak se zbavit bolesti kolene. Jemná masáž kolene a okolních svalů může uvolnit napětí, zlepšit krevní oběh a snížit bolest. Můžete použít esenciální oleje, jako je olej z levandule nebo eukalyptu, které mají přirozené protizánětlivé vlastnosti. Tradiční čínská metoda akupunktury se osvědčila u mnoha lidí, kteří trpí bolestmi kolen. Akupunkturní jehly se aplikují na specifické body na těle, aby uvolnily energii a zmírnily bolest.

bolest kloubů
Fotografie: Freepik

5. Správná strava a hydratace

Vaše strava může hrát klíčovou roli v tom, jak se cítí vaše klouby. Potraviny bohaté na antioxidanty a protizánětlivé složky mohou pomoci snížit zánět. Zelená listová zelenina, bobule, citrusy a další ovoce jsou bohaté na antioxidanty, které mohou pomoci bojovat proti zánětu. Potraviny jako quinoa, hnědá rýže a oves obsahují vlákninu a živiny, které podporují zdraví kloubů.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]