Při sušení prádla v domácnosti se za každou cenu vyhněte těmto chybám, které ohrožují vaše zdraví

Fotografie: Al Silonov / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Pokud u sebe doma sušíte prádlo, raději s tím rychle přestaňte. Hrozí vám totiž kvůli tomu opravdu velké nebezpečí.

Mnoho lidí dnes suší prádlo u sebe doma. Ať už je to kvůli tomu, že postrádají sušárnu, nebo jim to tak prostě vyhovuje. Raději byste se této činnosti měli vyvarovat, jedná se totiž o snadný způsob, jak ve vzduchu namnožit nebezpečné bakterie a způsobit si tak zdravotní potíže. Pozor by si přitom měli dávat dle webu Prekrasnaja zejména lidé s oslabeným imunitním systémem a také ti, kteří trpí astmatem.

Nikdy doma nesušte vyprané prádlo

Stalo se to již několikrát. Například několik měsíců nazpátek byl jeden muž z Boltonu infikován plicní chorobou poté, co u sebe doma sušil oblečení, uvedl web TheBoltonNews. Látka totiž během nošení absorbuje veškeré bakterie z potu a okolního prostředí, které pak i po vyprání zůstávají v tekutině. A jakmile začnete své prádlo sušit, veškeré mikroorganismy se začínají vypařovat do vzduchu, takže pokud ho máte doma, velmi snadno se dostanou i k vám.

Důsledkem je poté nejčastěji právě plicní infekce, která vyžaduje antimikrobiální léčbu a následné konzultace s lékařem. Pokud tedy i vy čas od času necháváte sušit prádlo u sebe doma, raději se tomu začněte vyhýbat. Ačkoli tím dle webu Healthline své zdraví ve většině případů neohrozíte, v některých případech může dojít právě ke zmíněnému problému. Nebezpečí mimo jiné spočívá také ve zvýšené vlhkosti, které mokré oblečení tvoří.

Sušení prádla v zimních měsících s sebou nese riziko vzniku astma, kvůli přílišné vlhkosti, kterou způsobuje

Fotografie: Depositphotos

I v té se totiž zejména během velkých veder mohou množit různé bakterie, které se dostávají do vaší blízkosti. Ty pak zvyšují riziko dalších chorob a různých alergií, zejména u citlivějších jedinců. Mnohem lépe proto uděláte, když vyprané kousky necháte venku na sluníčku nebo je pošlete rovnou do sušičky. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jak často byste měli měnit spodní prádlo, aby nedošlo k problémům.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]