Rakovinu močového měchýře dokážete včas odhalit pouze díky tomuto příznaku

Fotografie: Depositphotos

Rakovina močového měchýře se může projevit řadou nenápadných příznaků. Pokud je na sobě rozpoznáte, raději rychle k lékaři.

Rakovina močového měchýře představuje nebezpečný problém, který v mnoha případech končí smrtí pacienta. Jak proto uvádí lékařka Julie Scott, každý by měl mít povědomí o typických příznacích tohoto obávaného onemocnění. Ty často bývají tak trochu nenápadné a připomínají jiné, méně závažné problémy, což skutečnost ještě zhoršuje. Typicky se však může u paciente objevit krev v moči, bolest pánve, ale také pálení při močení.

Krev v moči a pocit pálení při močení

Typickým příznakem rakoviny močového měchýře je krev v moči. Na pozoru byste měli být nicméně i v případě, že je moč výrazně tmavší nebo silně zapáchá, uvádí Megan Soliman. Jakmile takové změny na sobě rozpoznáte, okamžitě se poraďte se svým praktickým lékařem. Dále se pak tento problém může projevit pocitem pálení při močení, který si mnoho lidí spojuje spíše s infekcí močových cest, nežli s vážnějšími problémy. Žádnou z těchto variant však není dobré ignorovat.

Před rakovinou močového měchýře může rovněž varovat častá potřeba močení. Pacienti jí však v tomto případě nedokáží vyloučit ze svého těla příliš velké množství. Obzvláště na pozoru buďte, pokud musíte neustále chodit na toaletu uprostřed noci, což už je alarmující skutečnost. Někdy pak tyto příznaky mohou odkazovat také na jiné problémy, jako je dle Cynthie Taylor Chavoustie například zvětšení prostaty nebo cukrovka.

Rakovina tlustého střeva na sebe upozorňuje jasnými příznaky. Jde také o zácpu a bolest břicha

toaletní papír
Fotografie: Freepik

V neposlední řadě mohou dle Healthline na rakovinu močového měchýře upozorňovat silné bolesti pánve a zad. Ty mohou být mírné, ale i intenzivní a že je na vině právě tento problém, poznáte tím, že se spolu s nimi objevují dohromady i výše uvedené příznaky. Za žádnou cenu je proto neignorujte, a jakmile se objeví, kontaktujte odborníka. Na Zdravém Stravování jsme také psali o příznacích rakoviny tlustého střeva.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]