Vysokou hladinu krevního cukru sníží i vhodný jídelníček. Pomohou také luštěniny a ovoce

Fotografie: Freepik

Vysoká hladina cukru v krvi představuje velké nebezpečí pro lidské zdraví. Snížit ji můžete pomocí těchto jednoduchých způsobů.

Abyste udrželi svou hladinu cukru v krvi v dobrých hodnotách, nemusíte nutně užívat léky či jiné komerční prostředky. Skvěle si dokážete pomoci sami a zcela přirozeně, a to dle lékařky Megan Soliman třeba pravidelným cvičením, nastavením správného jídelníčku a zaměřením se na zvládání stresu. V každém případě je nutné skutečnost vždy prokonzultovat s odborníkem, protože někteří pacienti potřebují intenzivnější péči.

Cvičení a nastavení správného jídelníčku

Pravidelné cvičení a fyzická aktivita vám pomohou nejen snížit váhu, ale také podporují citlivost na inzulín, dokládá souhrnná studie. To znamená, že ho vaše buňky budou moci efektivněji využívat. Zaměřit se můžete i na méně intenzivní sporty, jako je například běhání, plavání nebo jízda na kole. Dále je nutné věnovat pozornost svému pravidelnému jídelníčku a ten dodržovat. Jen tak dosáhnete maximálních výsledků.

To se týká především příjmu sacharidů, které výrazně ovlivňují hladinu cukru v krvi. Pokud jich je příliš, může to vést dle webu Healthline k problémům s funkcí inzulínu. Pokuste se proto nastavit takovou dietu, která bude ideální pro váš organismus a budete se díky ní cítit dobře. Pozornost věnujte i zvýšenému příjmu vlákniny, která zpomaluje trávení sacharidů a vstřebávání cukru, uvádí studie z roku 2018. Nejvíce jí získáte z ovoce, zeleniny a luštěnin.

Nedostatek bílkovin není radno ignorovat. Projevuje se i pomocí vypadávání vlasů a zánětů

Fotografie: Depositphotos

Důležité je také dbát na dostatečný příjem vody, která hraje nezbytnou roli ve vyplavování přebytečného cukru z moči. Jak radí doktorka Soliman, každý den se pokuste vypít minimálně 2 až 3 litry tekutin, a pokud cvičíte, klidně i více. Neméně důležité je poté umět zvládat stres, který negativně ovlivňuje celé krevní řečiště a může přispívat k vážným problémům, varuje lékařka Marina Basina. Na Zdravém Stravování jsme také psali o typických příznacích nadměrného stresu.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]