Ředění krve vhodnou úpravou jídelníčku: Mezi účinné potraviny patří i cibule a česnek

Fotografie: Depositphotos

Úprava jídelníčku může mít významný vliv na viskozitu krve a zdraví kardiovaskulárního systému. Pomůže kurkuma i cibule.

Při zvýšené viskozitě krve je krev příliš hustá nebo má vysokou tendenci ke srážení. To může zvyšovat riziko vzniku krevních sraženin, které mohou vést k vážným zdravotním problémům, jako jsou infarkty, mrtvice nebo trombóza. Výživa hraje klíčovou roli v udržování zdravé viskozity krve, sdělila Stacy Sampson. Zjistěte, které potraviny mohou pomoci ředit krev a zlepšit vaše celkové kardiovaskulární zdraví.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou známy svými protizánětlivými vlastnostmi a schopností zlepšit zdraví srdce. Tyto esenciální tuky mohou pomoci ředění krve tím, že snižují agregaci trombocytů (krevních destiček), čímž snižují riziko tvorby sraženin, jak vysvětluje souhrnná studie. Nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou tučné ryby, jako jsou losos, makrela, sardinky a pstruh. Doplňky stravy s rybím olejem jsou také populární alternativou.

Česnek

Česnek obsahuje alicin, který má schopnost rozšiřovat cévy a snižovat agregaci trombocytů. Pravidelná konzumace česneku může pomoci zlepšit průtok krve a snížit riziko srážení krve. Česnek lze přidávat do různých pokrmů nebo ho užívat v surové formě pro maximální účinek, sděluje doktorka Katherine Marengo.

Vysoký cholesterol a krevní tlak se projevují pomocí příznaků, mezi které patří i bolest hlavy a únava

Kurkuma

Kurkuma je známá svou aktivní složkou zvanou kurkumin, která má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Kurkumin může pomoci zlepšit viskozitu krve a snižovat riziko srážení, jak uvádí studie z roku 2012. Kurkumu můžete přidat do kari, polévek nebo smoothie, případně ji užívat ve formě doplňků.

borůvky
Fotografie: Freepik

Bobule

Bobule, jako jsou borůvky, jahody a maliny, obsahují antioxidanty a flavonoidy, které mohou pomoci zlepšit zdraví srdce a cirkulaci krve, uvádí Healthline. Tyto látky mohou přispět ke snížení viskozity krve a podpořit zdravý kardiovaskulární systém.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje katechiny, které mají protizánětlivé vlastnosti a mohou pomoci zlepšit zdraví cév, uvádí Kathy W. Warwick. Pravidelná konzumace zeleného čaje může přispět k prevenci tvorby krevních sraženin a podporovat zdravou viskozitu krve.

Cibule

Podobně jako česnek, i cibule obsahuje sloučeniny, které mohou pomoci zředit krev. Cibule má přirozené protizánětlivé vlastnosti a může podporovat zdravou cirkulaci krve, uvádí Amy Richter. Cibuli lze snadno začlenit do různých jídel a salátů.

červená cibule
Fotografie: Pixabay

Citrusové plody

Citrusové plody, jako jsou pomeranče, grapefruity a citrony, jsou bohaté na vitamin C a flavonoidy, které mohou pomoci udržet zdravé cévy a zlepšit viskozitu krve, uvádí studie. Vitamin C také podporuje zdraví cév a může přispět k nižšímu riziku srážení krve, vysvětluje doktor Atli Arnarson. O dalších benefitech citrusů jsme nedávno psali na ZdravémStravování.

Zelená listová zelenina

Zelená listová zelenina, jako je špenát, kapusta a brokolice, obsahuje vitamin K, který je důležitý pro správnou srážlivost krve. Přestože vitamin K hraje klíčovou roli v procesu srážení, jeho přítomnost v zelenině ve vyváženém množství může přispět k celkovému zdraví kardiovaskulárního systému, dokládá studie z roku 2017.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]