Faktory, které přispívají ke zlepšení paměti: Pomůže i rybí olej a omezení přidaného cukru

Fotografie: Freepik

Na kondici vaší paměti se může podepsat nespočet faktorů. Tyto způsoby vám ji pomohou zlepšit a ochrání mozek před nemocemi.

Abyste si udrželi dobrou paměť, nemusíte nutně užívat drahé komerční prostředky nebo počítat každý den matematické příklady. Skvěle vám dokáže pomoci správná dieta, cvičení a další osvědčené praktiky, které dle doktorky Deborah Weatherspoon fungují zcela přirozeně a nezaplatíte za ně téměř žádné peníze. Zásadní je například jíst méně přidaného cukru, ale prospěje také pravidelná meditace a dostatečná fyzická aktivita.

Přidaný cukr a rybí olej

Co se týká potravin, pro udržení zdravé paměti je zásadní jíst méně přidaného cukru. Ten je totiž spojován s řadou zdravotních problémů, jako je kognitivní pokles a například i vyšší riziko cukrovky 2. typu, uvádí Jillian Kubala. Jeho omezení je obecně vhodné pro lidské tělo, udržíte se díky tomu dlouhodobě ve formě. Naproti tomu mozek podpoří rybí olej a omega-3 mastné kyseliny. Tyto živiny získáte prostřednictvím tučných mořských ryb a kvalitních ořechů.

Zároveň je lze konzumovat ve formě doplňků stravy, za které sice něco zaplatíte, ale zato budete mít jistotu, že opravdu fungují. Mimo jiné pak rybí olej i omega-3 pomáhají snižovat riziko srdečních chorob a zánětu, zmírňují stres a úzkost a celkově dle Amy Richter zpomalují duševní úpadek. S dobrou pamětí rovněž souvisí pravidelná meditace a další účinné relaxační způsoby uklidňující mysl.

Aneuryzma mozku může vést k život ohrožujícím komplikacím. Mezi příznaky patří i bolesti hlavy nebo očí

jóga cvičení
Fotografie: Freepik

Pokud se na ně dle doktorky Weatherspoon zaměříte pravidelně, kromě zlepšení kognitivních funkcí můžete očekávat také nižší stres, snadnější zvládání bolesti a schopnost lépe se zachovat v náročných situacích. Neméně důležité je také udržování přiměřené váhy, neboť právě obezita patří mezi největší rizikové faktory poklesu mozkových buněk, a tím i zhoršení paměti. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jak tělu pomáhá 30denní abstinence od alkoholu.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]