Přemnožené kvasinky ve střevech jsou příčinou těchto zdravotních problémů. Neignorujte jejich příznaky

Fotografie: Depositphotos

Přemnožené kvasinky, konkrétně druh Candida albicans, mohou způsobovat řadu zdravotních problémů, zejména v oblasti trávicího traktu.

Normálně se kvasinky vyskytují v lidském těle v malých množstvích a jsou udržovány pod kontrolou zdravou střevní mikroflórou. Pokud však dojde k jejich přemnožení, může to vést k nerovnováze ve střevech, což je stav známý jako kandidóza, informuje doktorka Alana Biggers. Tento stav může ovlivnit nejen trávení, ale i celkové zdraví a pohodu. Zde jsou hlavní příznaky, které mohou signalizovat přemnožení kvasinek.

Problémy s trávením

Jedním z nejčastějších příznaků přemnožených kvasinek ve střevech jsou různé trávicí obtíže. Mezi ně patří časté pocity nafouknutí a nadýmání po jídle, průjem nebo zácpa a plynatost, kdy zvýšené množství kvasinek může vést k tvorbě nadměrného množství střevních plynů. Nedávné studie naznačují, že přemnožení bakterie Candida je spojeno s několika onemocněními gastrointestinálního traktu, včetně ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby.

Chronická únava

Přemnožené kvasinky mohou negativně ovlivnit energetickou hladinu. Chronická únava nebo pocit vyčerpanosti, který trvá i přesto, že jste dostatečně odpočatí, může být způsoben zánětem v těle, který kandidóza vyvolává. Kvasinky mohou také ovlivnit metabolismus a produkci energie, což vede k dlouhodobé únavě.

Rakovina tlustého střeva na sebe upozorňuje jasnými příznaky. Jde také o zácpu a bolest břicha

Mozková mlha a potíže se soustředěním

Mozková mlha je často spojována s přemnoženými kvasinkami ve střevech. Lidé s kandidózou často zažívají potíže se soustředěním, zapomínáním nebo celkovou „mlhavou“ myslí. Tento jev je pravděpodobně způsoben toxiny, které kvasinky uvolňují, a jejich vlivem na nervový systém.

Fotografie: Freepik

Opakované kvasinkové infekce

Přemnožené kvasinky ve střevech mohou být často doprovázeny kvasinkovými infekcemi v jiných částech těla, zejména u žen. To zahrnuje opakující se vaginální infekce, které se projevují svěděním, pálením a výtokem, uvádí lékařka Valinda Nwadike. Muži mohou také trpět kožními infekcemi způsobenými kandidou, zejména v oblasti genitálií.

Chuť na sladké

Pokud trpíte neustálou chutí na sladké, může to být známka toho, že vaše kvasinky ve střevech potřebují „krmit“. Kvasinky se živí cukry, a pokud jsou přemnožené, mohou zvýšit vaše touhy po sladkých jídlech a rychlých sacharidech, jako jsou sladkosti, pečivo nebo těstoviny.

Bolesti kloubů a svalů

Přemnožené kvasinky mohou vést k zánětlivým procesům v těle, což může způsobit bolesti kloubů a svalů. Někteří lidé s kandidózou uvádějí chronické bolesti, které nejsou spojeny s fyzickou aktivitou nebo zraněním. Candida může také způsobit infekci kostí neboli osteomyelitidu, která může způsobit bolest a citlivost v infikované oblasti, zdůrazňují odborníci.

Fotografie: Freepik

Oslabená imunita

Přemnožení kvasinek může oslabit imunitní systém, což může vést k častým infekcím, nachlazením a dalším onemocněním. Střeva jsou klíčovým centrem imunitního systému, a pokud jsou v nich kvasinky přemnožené, může to snížit schopnost těla bránit se proti bakteriím, virům a dalším patogenům.

Změny ve stolici

Lidé trpící kandidózou mohou zaznamenat viditelné změny ve stolici. Bílý nebo slizovitý povlak ve stolici může být známkou přítomnosti kvasinek. Průjem nebo zácpa může být také příznakem nerovnováhy ve střevní mikroflóře.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]