SÚKL varuje české pacienty před nedostatkem těchto extrémně důležitých léků

Fotografie: Depositphotos

V České republice je v současné době výpadek několika důležitých léků, které jsou těžce nahraditelné, informuje Státní ústav pro kontrolu léčiv.

V českých lékárnách dochází k nedostatku několika klíčových léčiv, které jsou pro pacienty obtížně nahraditelné. Výpadky způsobují výrobní a obchodní problémy, a některé léky nebudou dostupné až do jara příštího roku. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) varuje před důsledky pro pacienty, kteří na tyto léky spoléhají, informoval web TN.

Nedostatek léků a jeho příčiny

Pacienti po celé České republice mohou v těchto dnech čelit nedostatku léků, které jsou pro jejich léčbu nezbytné. Mezi ty nejvíce postihnuté patří Exacyl, Tisercin, Isame a Clarinase Repetabs. Důvody výpadků sahají od problémů s výrobou až po obchodní překážky. Státní ústav pro kontrolu léčiv informoval, že většina z těchto léků je obtížně nahraditelná jinými přípravky, což stav ještě více komplikuje.

Klíčové léky na delší dobu nedostupné

Například Exacyl, lék používaný při poruchách srážlivosti krve, nebude na trhu k dispozici až do poloviny října. Isame, lék určený pro pacienty s vysokým krevním tlakem, zůstane nedostupný do konce září, udává DostupnostLéků. Další přípravek, Clarinase Repetabs, který zmírňuje příznaky sezónní alergie, se nevrátí na pulty lékáren dříve než na jaře 2025.

Hygienici varují před nebezpečným antiperspirantem, který stále používá spousta lidí

Doporučení pacientům

Lékaři a lékárníci doporučují pacientům, aby se v případě nedostatku poradili s odborníkem, který může navrhnout alternativní léčbu. V některých případech však náhrada není možná a pacienti musí čekat na obnovení dodávek. SÚKL také upozorňuje na možná rizika spojená s používáním neověřených alternativních produktů.

léky
Fotografie: Pixabay

Perspektivy do budoucna

Podle odhadů se situace ohledně dodávek léčiv může stabilizovat až na jaře 2025. Problémy ve výrobním řetězci a obchodní překážky však nadále ohrožují pravidelnou dostupnost některých léků. Pacienti proto musí počítat s delšími čekacími dobami a možnými omezeními v přístupu k léčbě.

Počátkem tohoto roku jsme vás na ZdravémStravování informovali o tom, že Státní ústav pro kontrolu léčiv stáhnul některé léky z trhu pro jejich nežádoucí účinky. Raději si tedy zkontrolujte své domácí lékárničky.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]