Konzumace vodního melounu má na tělesné zdraví pozitivní vliv. Snižuje i záněty a podporuje srdce

Fotografie: Forest and Kim Starr / Creative Commons / Attribution 3.0 us

Meloun nabízí nejen skvělou chuť a osvěžení, ale také řadu zdravotních benefitů. Stačí ho začít jíst pravidelněji.

Pokud si během horkých letních dnů rádi pochutnáváte na vodním melounu, rozhodně neděláte špatně. Kromě skvělého osvěžení totiž nabízí i řadu zajímavých zdravotních benefitů, jako je například hydratace těla, protirakovinné účinky nebo také podpora srdečního svalu. Pro získání těchto benefitů je dle lékařky Addy Bjarnadottir nicméně důležité konzumovat ho pravidelně, nebo ještě lépe naprosto každý den.

Podporuje hydrataci a zdraví srdce

Dostatečná hydratace je zásadní pro udržení zdravého těla a podporu všech jeho funkcí. Vyšší příjem vody podle odborníků například pomáhá regulovat tělesnou teplotu, dodávat živiny do buněk a stejně tak i udržovat dobré hladiny energie během dne. A právě meloun je tvořen z velké většiny tekutinou, tudíž vám jeho konzumace jen prospěje. Navíc podporuje pocit sytosti, takže díky němu nebudete mít nutkání jíst tolik jídla a třeba i zhubnete.

Meloun obsahuje užitečné rostlinné živiny, které nabízí protirakovinné účinky. Jakmile ho tedy zařadíte do svého jídelníčku, výrazně tím dle webu Healthline snížíte například riziko riziko rakoviny prostaty a kolorektálního karcinomu. Velmi dobře pak tento lahodný plod podporuje i zdraví srdečního svalu, udávají korejští vědci. Jeho pravidelná konzumace především zlepšuje krevní tlak a hladiny cholesterolu v krvi, přičemž orgán chrání před nemocemi, jako je infarkt.

Česnek je velmi bohatý na důležité živiny. Dokáže i podpořit trávení a snížit hladinu cholesterolu

melouny
Fotografie: Freepik

Pravidelná konzumace melounu také pomáhá snižovat zánět a oxidační stres. Právě tyto faktory jsou příčinou mnoha chronických onemocnění, a proto je důležité být před nimi vždy na obzoru. Se schopností mírnit zánětlivé procesy dále souvisí prospěšný efekt na zdraví kloubů i kostí. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jaké jsou výhody konzumace avokáda. Mimo jiné zlepší zdraví vašeho srdce.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]