Konzumace vajec je spojená se zdravotními benefity. Hlídají i hladinu cholesterolu a zlepšují zrak

Fotografie: Ramesh NG / Creative Commons / Attribution-Share Alike 2.0

Pokud jste milovníky vajec, můžete se radovat. Jejich konzumace totiž přináší lidskému tělu spoustu zdravotních výhod.

Vejce jsou jednou z mála potravin, která by měla být klasifikována jako „superpotravina“. Jsou nabitá živinami, jež jsou důležité pro zdraví. Obsahují téměř vše, co lidské tělo potřebuje, jak říká doktorka Imashi Fernando. Pokud se vám dostanou do rukou vejce obohacená o omega-3 nenasycené mastné kyseliny či vejce z domácího chovu z farmy, jsou ještě výživnější.

Jak je to s cholesterolem

Je běžně známo, že se před konzumací vajec varuje z důvodu rizika vyššího cholesterolu, ale je potřeba toto tvrzení uvést na pravou míru. Faktem je, že vejce mají vysoký obsah cholesterolu. Ve skutečnosti jedno vejce obsahuje 186 mg. Je ale důležité mít na paměti, že cholesterol ve stravě nemusí mít nutně vliv na hladinu cholesterolu v krvi nebo riziko srdečních onemocnění, jak uvádí National Library of Medicine.

Játra ve skutečnosti produkují velké množství cholesterolu každý den. Když jíte více cholesterolu, vaše játra mají schopnost regulovat hladinu cholesterolu tím, že ho produkují méně, aby ho vyrovnala. Nicméně dle souhrnné studie se reakce na konzumaci vajec se mohou u jednotlivých lidí lišit. U 70 % lidí se nic nestane, ale u 30 % populace mohou vejce nebo jiné zdroje cholesterolu v potravě vést k navýšení cholesterolu v krvi.

Čerstvost vajec lze poznat už v obchodě. Stačí zkontrolovat kvalitu skořápky nebo lehce zatřást

Mají vysoký obsah cholinu

O cholinu většina lidí ani neslyšela, přesto je to jedna z nejdůležitějších látek a často se řadí do skupiny vitamínů B. Používá se ke stavbě buněčných membrán a hraje nezbytnou roli při produkci signálních molekul v mozku společně s dalšími funkcemi, zmiňuje dále Healthline. Pokud vám cholin chybí, můžete pocítit vážné příznaky.

šedý zákal
Fotografie: Freepik

Obsahují lutein a zeaxanthin

Lutein a zeaxanthin jsou antioxidanty, které mají zásadní přínos pro zdraví očí a hromadí se v sítnici oka. Pomáhají čelit některým degenerativním procesům, jež mohou ovlivnit právě oči. Konzumace dostatečného množství těchto látek, jež se nacházejí právě i ve vejcích, může významně snížit riziko šedého zákalu a makulární degenerace, což jsou dvě velice časté poruchy očí, jak uvádí Imashi Fernando.

Samozřejmě je také důležité, abyste dbali na čerstvost vajec. Je to jedna z potravin, která může vašemu zdraví přinést mnoho benefitů, ale jakmile je s ní něco v nepořádku, může také hodně ublížit. Přes skořápku je však obtížné posoudit, zdali jsou vejce v pořádku, proto proveďte test čerstvosti vajec, o kterém jsme již psali na ZdravémStravování.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]