Konec nepříjemným křečím v nohou: Úlevu spolehlivě zajistí i protahování a hořčík

Fotografie: Depositphotos

Pokud vás přepadnou křeče v nohou, vyzkoušejte tyto jednoduché triky. Základem je doplnit do těla hořčík a svaly rozhýbat.

Křeče v nohou jsou velmi nepříjemné a mohou vám překazit veškeré každodenní činnosti. Obzvláště nepříjemné bývají během noci, kdy postižený nemůže takřka nic dělat. Jak ovšem uvádí doktorka Deborah Weatherspoon, existují velmi snadné způsoby, které vám poskytnou rychlou úlevu, a to zcela přirozeně. Stačí se zaměřit na jejich správné provedení a již během krátké doby pocítíte změny. Skvěle se osvědčil hořčík, ale také protahování.

Protahování a přísun hořčíku

Pokud vás přepadly křeče v nohou, co nejrychleji uvolněte postižený sval a zastavte jakoukoli činnosti, která je mohla vyvolat. Oblast se snažte masírovat a opatrně protahovat, aby došlo k jejímu uvolnění. Dále se pokuste postiženou nohu pomalu zatěžovat, aby se dostala opět do pohybu. Velmi dobře pak podle doktora Jareda Meachama poslouží hořčík, který slouží i jako skvělá prevence. Jakmile vás zastihne křeč, spolkněte vhodný doplněk stravy nebo potraviny s jeho obsahem.

Skvěle se osvědčily například ořechy a semena, ovšem přínosné mohou být i nápoje. Hořčík navíc pomáhá také ulevit od křečí u těhotných žen. Stejně tak může být nápomocné teplo aplikované na křečemi postižený sval, uvádí Healthline. Pokud je bolest opravdu silná, můžete si zkusit napustit horkou vanu a chvíli v ní pobýt. Ještě lépe bude působit v případě, že do ní přisypete epsomskou sůl.

Lékaři tuto fintu na úlevu od křečí v nohou už nemohou více doporučit. Spousta lidí o ní však stále netuší

Fotografie: Depositphotos

Hydratace a zvýšený pohyb

Dalším možným způsobem, jak zastavit křeče v nohou, je podle doktorky Weatherspoon zvýšená hydratace. Zmírnění bolesti sice může v takovém případě trvat trochu déle, ale jakmile dodáte tělu vodu, pomůže postiženou oblast uvolnit. Stažený sval je poté třeba vždy dobře rozchodit nebo rozhýbat, aby se dokázal uvolnit a mohl opět správně fungovat. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jak se podomácku zbavit křečových žil na nohách.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]