Nadměrná konzumace cukru se projevuje typickými příznaky. Patří mezi ně i akné a výkyvy nálad

Fotografie: Eduardo / Creative Commons / Attribution-Share Alike 2.0

Jste-li milovníky sladkého, možná byste se nyní měli zastavit a pečlivě zamyslet nad svým jídelníčkem. Je možné, že jíte příliš mnoho cukru.

Každý ví, že nadměrná konzumace cukru má negativní vliv na lidské zdraví. Kromě nadváhy a obezity jsou potraviny plné cukru spojovány také s dalšími zdravotními riziky, jako je například cukrovka, uvádí nutriční terapeutka Kim Rose-Francis. Než ale dojde k nejhoršímu, vaše tělo vám dá jasně vědět, že jíte příliš mnoho cukru a je třeba zařadit zpátečku.

Vysoká tělesná hmotnost

Jedním z jasných příznaků, že konzumujete příliš mnoho cukru, je přibírání na váze, jak zmiňuje odbornice Rose-Francis. Je to logické, především přidaný cukr způsobuje, že budete mít brzy hlad a chuť na další nezdravou svačinku. Dejte si proto pozor hlavně na slazené nápoje, kde se jednoduché cukry vyskytují nejvíce. Takže už žádné limonády, džusy a sladké čaje plné fruktózy.

Vaše pleť vám to vrátí dvojnásobně

Dali jste si na oslavě dort a zapili ho slazenou limonádou? K tomu ještě nějaká ta sklenka alkoholu a ráno jste se probudili s pupínky, které na vaší tváři ještě den předtím nebyly? Jedná se o příznak velké spotřeby sacharidů. Jakmile tedy na své pleti pozorujete zvýšený výskyt akné, vzpomeňte si, co jste za poslední dobu jedli a pili. Rafinované cukry jsou totiž spojovány s vyšším rizikem rozvoje akné, jak informuje server Healthline.

Nedostatek hořčíku způsobuje závažné zdravotní problémy 84 % lidí, kteří ignorují tyto příznaky

kobliha
Fotografie: Freepik

Cukr má vliv i na vaši psychiku

Možná je vám příjemně, když si dáte svůj oblíbený zákusek, čokoládu nebo zmrzlinu či jiný druh sladkosti, ale tak, jak se vám nálada na chvíli zlepší, se vám po určitém čase od požití těchto potravin s vysokým obsahem cukru může rapidně zhoršit. Jak uvádí odborná studie, strava s vysokým obsahem přidaného cukru a zpracovaných potravin vede k výkyvům nálady, dokonce i k pocitům úzkosti a deprese.

Riziko rozvoje srdečních chorob

Jak už jsme uvedli, zvýšená konzumace cukru může vést také k rozvoji mnoha zdravotních problémů, jedním z nich jsou srdeční choroby. Cukr totiž zvyšuje hladinu triglyceridů, tuků v krvi, a tím dle Healthline přispívá k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Na ZdravémStravování jsme psali také o tom, že i příliš soli škodí vašemu organismu.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]