Česnek je velmi bohatý na důležité živiny. Dokáže i podpořit trávení a snížit hladinu cholesterolu

Fotografie: Nutrition, Food Safety & Health / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Česnek je jedním z nejsilnějších přírodních prostředků, který může zlepšit celkové zdraví a zároveň chránit před řadou chronických onemocnění. 

Česnek je v kuchyni nepostradatelný pro svou výraznou chuť, ale jeho benefity sahají mnohem dál než jen do kulinářského světa. Tato malá voňavá bylina, bohatá na důležité živiny a bioaktivní sloučeniny, má úžasný vliv na naše zdraví. Pravidelná konzumace česneku může mít řadu pozitivních účinků na tělo, od posílení imunity až po ochranu srdce, říká doktorka Katherine Marengo. Pojďme se podívat, jaké zdravotní přínosy česnek přináší, pokud se stane součástí vašeho každodenního jídelníčku.

Posílení imunitního systému

Jedním z hlavních přínosů česneku je jeho schopnost podporovat imunitní systém. Česnek je dle Marie Lorraine Johnson známý především díky alicinu, sloučenině s antibakteriálními, antivirovými a protizánětlivými vlastnostmi. Pravidelná konzumace česneku může pomoci tělu bojovat proti infekcím a nemocem, jako jsou nachlazení nebo chřipka. Některé studie dokonce ukazují, že lidé, kteří pravidelně konzumují česnek, mohou mít kratší dobu trvání onemocnění a mírnější příznaky.

Ochrana srdce a cév

Česnek má významný vliv na zdraví srdce. Snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu, což pomáhá udržovat cévy čisté a zdravé, uvádí lékařka Judith Marcin. Kromě toho má dle australských vědců česnek schopnost snižovat krevní tlak díky látkám, které rozšiřují cévy a podporují lepší průtok krve. Pravidelná konzumace česneku tak může pomoci snížit riziko vzniku srdečních onemocnění, jako je infarkt nebo mrtvice.

Tato zázračná grepová dieta je nejrychlejší metodou hubnutí, která prošla studiemi

Podpora trávení

Česnek působí dále dle Marie Lorraine Johnson jako přírodní podpora trávení. Díky svým antibakteriálním vlastnostem pomáhá udržovat rovnováhu střevní mikroflóry a bojovat proti škodlivým bakteriím. Navíc podporuje produkci trávicích enzymů a stimuluje žaludek k lepšímu zpracování potravy. Lidé, kteří konzumují česnek pravidelně, mohou také pozorovat zlepšení symptomů jako nadýmání, zácpa nebo zažívací potíže.

Oloupaný česnek
Fotografie: Freepik

Antioxidanty a prevence rakoviny

Česnek je bohatý na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. To by mohlo podle Natalie Butler pomoci snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny, jako je rakovina žaludku, tlustého střeva nebo prostaty, nicméně je třeba tuto skutečnost vědecky doložit. Alicin obsažený v česneku také působí jako silný protizánětlivý prostředek, což může pomoci předcházet vzniku zánětů, které často vedou ke vzniku chronických nemocí včetně rakoviny.

Detoxikace těla

Dalším přínosem česneku je jeho schopnost detoxikovat tělo. Alicin pomáhá eliminovat některé toxické látky z jater, jako například olovo, dokládají odborníci, a podporuje zdraví tohoto klíčového orgánu. Česnek také obsahuje sloučeniny síry, které podporují přirozené detoxikační procesy těla. Na ZdravémStravování jsme rovněž psali, jak můžete využít česnek při mandlových kamenech.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]