Světu hrozí nová pandemie z Číny, která může lidstvu způsobit kritické následky

Fotografie: Depositphotos

Když už se svět konečně vzpamatoval z pandemie covidu-19, vědci přišli s novým varováním. V Číně totiž došlo k odhalení nových virů.

Není tomu dávno, co lidé zůstávali v karanténách a svět čelil obávané pandemii koronaviru, který měl přicestovat z Číny. Když už se většina států dostala z nejhoršího, přišlo další varování před novými druhy virů, které mohou mít podobný důsledek. Největší riziko představuje dle webu TN zejména soužití tamních obyvatel a zvířat, která chovají kvůli kožešině. Vědci tam objevili dalších 125 virů, z nichž 39 představuje potenciální nebezpečí.

Světu hrozí nová pandemie z Číny

Již nyní je patrné, že covid-19 zdaleka není jediný virus, který může mít tragické následky pro lidi na celé planetě. Podobných druhů je v Číně hned několik a jejich dopad by v některých případech byl ještě horší. Nově proto odborníci varují světové orgány před tamními chovateli, kteří žijí po boku infikovaných zvířat a ohrožují tak globální zdraví. Nebezpečí přitom představují mývalové, norci a dokonce i morčata. Právě jejich kožešiny jsou tam velmi oblíbené.

Jenže u stejných zvířat bylo objeveno 36 nových virů, což odborníky velmi překvapilo. Nyní je to dohromady i s předchozími zjištěními 125 nebezpečných mikroorganismů, z nichž 39 může mít dle časopisu Nature opravdu tragický dopad na lidské zdraví, pokud se jimi člověk nakazí. Prozatím se vědci nejvíce obávají viru HKU5 v plicích a střevech norků, který byl odhalen u řady z nich v čínských domácích chovech.

V Evropě se šíří nebezpečná varianta obávané nemoci. Každý bude muset přijmout toto ochranné opatření

Fotografie: Freepik

„Ten je pro nás červenou vlajkou, na kterou se zaměříme, a s největší pravděpodobností se objeví také u lidí,“ citoval web TheTelegraph Eddieho Holmese, evolučního biologa a virologa z univerzity v Sydney. Norci se mimo jiné již v roce 2020 nakazili koronavirem v Dánsku, který následně zmutoval a mohl infikovat lidi. Farmáři následně museli zabít miliony těchto zvířat. Na Zdravém Stravování jsme také psali o znepokojivém vývoji epidemie legionelózy v Itálii.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]