Toto se stane, když začnete využívat zdravotních benefitů vazelíny. Výsledky se dostaví ihned

Fotografie: Kiyok / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Pokud hledáte přirozený a šetrný způsob, jak pečovat o svou pokožku, vazelína je skvělou volbou. 

Vazelína, známá také pod názvem petrolatum, je jedním z nejběžnějších a nejúčinnějších produktů pro péči o pleť. Tento jednoduchý, levný a vysoce dostupný produkt má nespočet aplikací v každodenní kosmetické rutině a je používán už více než 150 let. Vazelína působí jako skvělý hydratační prostředek, ochranná bariéra a má několik dalších zdravotních benefitů pro vaši pleť, uvedla doktorka Cynthia Cobb.

Hydratace a ochrana pleti

Jednou z hlavních výhod vazelíny je její silná hydratační schopnost. Vazelína vytváří na povrchu pleti ochrannou bariéru, která pomáhá udržovat vlhkost. Na rozdíl od běžných hydratačních krémů nevstřebává vodu do kůže, ale blokuje její únik, čímž zlepšuje celkovou hydrataci. Tento proces může pomoci zejména lidem s velmi suchou pokožkou, ekzematikům nebo těm, kteří bojují s popraskanou kůží.

Použití vazelíny po sprchování nebo mytí obličeje zajišťuje, že pokožka zůstane hydratovaná a chráněná. Podle studie publikované v Journal of the American Academy of Dermatology, vazelína snižuje ztrátu vody z pokožky až o 98 %, což z ní dělá jeden z nejlepších produktů na uzamčení vlhkosti na trhu.

Dětský pudr: Zlatý grál, který uctívají doktoři i kosmetičky. O tomto využití ví jen hrstka lidí

Prevence podráždění a urychlení hojení

Dalším důležitým přínosem vazelíny je její schopnost podporovat hojení a předcházet podráždění. Protože vytváří ochrannou bariéru, vazelína může chránit poškozenou kůži před bakteriemi, špínou a dalším znečištěním, čímž urychluje regeneraci. Tato vlastnost je obzvláště užitečná při léčbě drobných popálenin, škrábanců nebo po kosmetických procedurách, jako je peeling.

vazelína
Fotografie: Freepik

Výzkum ukázal, že vazelína může zlepšit hojení ran tím, že udržuje vlhké prostředí, což je klíčové pro správnou regeneraci kůže. V klinické studii publikované v American Journal of Infection Control vědci zjistili, že použití vazelíny jako součásti péče o rány může snížit riziko infekcí a urychlit hojení .

Boj proti suchým a popraskaným rtům

Vazelína je také ideální na péči o suché a popraskané rty. Její schopnost uzamknout vlhkost dělá z vazelíny efektivní prostředek proti popraskaným rtům v zimě nebo v suchém prostředí. Stačí ji nanést na rty večer před spaním a ráno se probudíte s měkkými a hydratovanými rty. Pravidelným používáním můžete předcházet praskání a bolestivosti rtů během chladnějších měsíců.

Ochrana před vnějšími vlivy

Kromě hydratace má vazelína také schopnost chránit pokožku před vnějšími faktory, jako je vítr, zima nebo suchý vzduch. Tato vlastnost ji činí ideálním pomocníkem při zimních sportech nebo pobytu v chladném počasí. Když nanesete tenkou vrstvu vazelíny na tvář nebo ruce, vytvoří bariéru, která chrání pokožku před vysušováním a podrážděním způsobeným vnějšími podmínkami.

lupénka krém
Fotografie: Freepik

Zmírnění ekzému a lupénky

Lidé trpící kožními onemocněními, jako je ekzém nebo lupénka, mohou vazelínu využít ke zmírnění příznaků. Protože vazelína neobsahuje vůně ani dráždivé látky, je ideální pro citlivou nebo narušenou pokožku. Pravidelné používání může pomoci snížit svědění, podráždění a praskání kůže, což zlepšuje celkovou kvalitu života lidí s těmito chronickými kožními problémy.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]