Oblíbený lék na bolest bude v Česku nedostupný až do roku 2025. SÚKL má pro veřejnost toto doporučení

Fotografie: Depositphotos

Oblíbený prostředek proti bolesti obsahující léčivou látku ketoprofen se aktuálně potýká s významným výpadkem v České republice.

Podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv bude několik jeho forem, včetně Ketonalu Forte a Ketonalu Prolong, nedostupných až do začátku roku 2025. Tento lék je předepsán pacientům, kteří trpí různými bolestivými a zánětlivými stavy, jako je revmatoidní artritida, artróza, revmatismus, nebo bolesti po operacích či úrazech. Ketonal také nachází uplatnění u bolestivých menstruací nebo při vysokých teplotách. Oproti jiným lékům v této skupině je však obtížně nahraditelný, což přináší komplikace pro pacienty závislé na jeho léčivých účincích.

Opatření Ministerstva zdravotnictví: Zákaz vývozu léků

V reakci na tento kritický výpadek se Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo přijmout opatření k zajištění dostupnosti léku pro české pacienty. Minulý týden zakázalo vývoz Ketonalu Forte do zahraničí, aby se zajistilo dostatečné množství pro domácí trh, jak informovalo MZD ČR na svých stránkách. Toto opatření má předejít situaci, kdy by distribuční toky do zahraničí dále oslabily už tak napjatou dostupnost léku v Česku.

Zákaz vývozu léku Ketonal Forte byl přijat s ohledem na ochranu zdraví obyvatel České republiky. Vzhledem k aktuální nedostupnosti tohoto léku na trhu bylo nezbytné zajistit, aby byl k dispozici především pro pacienty v naší zemi,” uvedla Daniela Rrahmaniová, ředitelka odboru léčiv a zdravotnických prostředků. Ministerstvo uvedlo, že tento zákaz bude platit jen do doby, než se situace zlepší. Jakmile bude zajištěna dostatečná dostupnost pro český trh, bude zákaz odvolán.

SÚKL varuje české pacienty před nedostatkem těchto extrémně důležitých léků

Výpadky v zahraničí

Problémy s dostupností Ketonalu nejsou omezeny pouze na Českou republiku. Stejné potíže jsou podle webu TN zaznamenány například i v Chorvatsku, kde lék čelí podobnému výpadku. Chorvatské lékárny očekávají, že Ketonal bude opět dostupný až v lednu 2025, stejně jako v Česku. Situace ukazuje na širší problémy ve výrobních a dodavatelských řetězcích, které postihují různé trhy v celé Evropě.

Fotografie: Depositphotos

Doporučení pro pacienty

SÚKL doporučuje pacientům, kteří pravidelně užívají Ketonal, aby konzultovali se svým lékařem možnosti náhrady jinými léky, jelikož některé jeho formy budou nedostupné ještě několik měsíců. Lékárny a zdravotnické instituce jsou připraveny nabídnout vhodné alternativy, ale vzhledem k tomu, že Ketonal je považován za obtížně nahraditelný, nemusí být tato řešení pro všechny pacienty ideální.

Další výpadky léků

Ketonal není jediný lék, který se aktuálně potýká s výpadky. Jak uvádí SÚKL, několik dalších klíčových léků bude v českých lékárnách chybět až do konce roku. Tento stav upozorňuje na obecně problematickou situaci s dodávkami léčiv v celosvětovém měřítku, a to nejen kvůli výrobním potížím, ale také kvůli zvýšeným požadavkům na distribuci a logistiku. Tyto problémy ještě zhoršují napjaté kapacity farmaceutického průmyslu. Nedávno jsme vás také informovali o závadném léku, kterému byli čeští pacienti vystaveni.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]