Pokud skladujete vejce ve dveřích lednice, zaděláváte si na velký problém

Fotografie: Depositphotos

Vejce jsou základní potravinou, kterou má mnoho lidí doma, a často jsou skladována ve dveřích lednice, kde na ně bývají speciální přihrádky. 

Skladování vajec v lednici je pro většinu z nás samozřejmostí, ale málokdo věnuje pozornost tomu, kde přesně v lednici vajíčka uloží. Ačkoliv jsou často umisťována do přihrádek ve dveřích lednice, tento způsob skladování může mít svá rizika. Kolísání teploty a časté pohyby dveří mohou ovlivnit čerstvost a kvalitu vajec a může vést k rychlejšímu znehodnocení, varuje odbornice Amy Richter.

1. Kolísání teploty

Jedním z hlavních rizik skladování vajec ve dveřích lednice je kolísání teploty. Dveře jsou nejméně stabilní částí lednice, kde se teplota nejčastěji mění při otevírání a zavírání. Tato teplotní fluktuace může způsobit zrychlené znehodnocování vajec. Konzistentní chlad je pro vejce klíčový, protože změny teplot mohou zvýšit riziko bakteriální kontaminace, včetně nebezpečí salmonely, jak uvádí web Healthline.

2. Kratší trvanlivost

Vejce uložená ve dveřích lednice mohou rychleji ztratit čerstvost. Ideální teplota pro jejich skladování je pod 4 °C, což dveře lednice ne vždy zajišťují. Vejce zde mohou být vystavena i teplotám kolem 7–10 °C, což může urychlit rozklad a ovlivnit kvalitu jejich vnitřního obsahu. Na ZdravémStravování jsme vás nedávno informovali o tom, jak ověřit čerstvost vajec.

Čerstvost vajec lze poznat už v obchodě. Stačí zkontrolovat kvalitu skořápky nebo lehce zatřást

3. Riziko prasknutí

Dalším faktorem je fyzické poškození vajec. Dveře lednice jsou místem, kde dochází k častému pohybu, a vejce mohou být vystavena nárazům při zavírání a otevírání dveří. I drobné praskliny ve skořápce mohou zvýšit riziko kontaminace bakteriemi.

Fotografie: Freepik

4. Nevhodné pro delší skladování

Pokud máte vejce na delší dobu, je lepší je skladovat uvnitř lednice, kde je teplota stálejší a chladnější. Vejce, která nejsou správně skladována, mohou začít špatně vonět, nebo se zkazit, což může být obtížné poznat bez jejich rozklepnutí.

Doporučení pro bezpečné skladování

Aby vajíčka zůstala déle čerstvá a bezpečná ke konzumaci, doporučuje se je uchovávat na spodních policích lednice, kde je teplota nejnižší a nejstabilnější. Také by měla být uchovávána v původním kartonu, aby byla chráněna před ztrátou vlhkosti a nepřijímala pachy z ostatních potravin v lednici.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]