Cviky na ploché břicho bez nutnosti drahé posilovny

Fotografie: Freepik

Zkuste efektivní cviky, které můžete provádět z pohodlí domova. Stačí trocha motivace a správná technika, abyste dosáhli pevného a vypracovaného břicha.

Ploché břicho je snem mnoha lidí, ale dosažení tohoto cíle nemusí být nutně spojeno s drahými posilovnami nebo komplikovanými tréninkovými plány. Cvičení zaměřené na břišní svaly lze snadno provádět doma, a to bez jakéhokoliv speciálního vybavení. Zaměříme se na několik jednoduchých a efektivních cviků, které mohou provádět lidé všech věkových kategorií. Dle doktora Daniel Bubnis stačí jen vytrvalost a správné techniky, abyste během krátké doby viděli zlepšení.

Dotyk prstů u nohou

Tento cvik je ideální pro začátečníky, kteří nemají zkušenosti s pravidelným tréninkem, ale chtějí začít posilovat své břišní svaly. Lehněte si na záda a zvedněte nohy do pravého úhlu. Pomalu zvedejte trup a pokuste se dotknout prstů u nohou, radí Danielle Hildreth. Tímto cvikem zapojíte střed těla. Opakujte ve třech sériích po 12–18 opakováních.

Boční plank

Plank je jedno z nejefektivnějších cvičení na posílení středu těla. Boční plank je variantou, která zapojí i šikmé břišní svaly, vysvětluje Daniel Bubnis. Lehněte si na bok a opřete se o předloktí. Držte rovnou linii těla a vydržte v této pozici co nejdéle. Pro zvýšení obtížnosti můžete zvednout horní nohu.

S hubnutím vnitřních stehen pomohou snadné domácí cviky. Účinné jsou i výpady stranou a nůžky

Zvedání nohou

Jednoduchý a účinný cvik na spodní břišní svaly je dle Danielle Hildreth zvedání nohou. Lehněte si na záda a zvedněte nohy směrem ke stropu. Snažte se boky lehce zvednout ze země a poté se vraťte do původní polohy. Tento pohyb posiluje spodní část břicha a můžete ho opakovat ve třech sériích po 15 opakováních.

cvičení na nohy
Fotografie: Freepik

Horolezec

Horolezec je skvělý cvik, který efektivně zpevňuje spodní část břicha, ale také procvičuje celé tělo, uvádí Jake Tipane. Jde o dynamické cvičení, které kombinuje prvky kardio a posilování, čímž zvyšuje tepovou frekvenci a podporuje spalování kalorií. Zaujměte pozici prkna a střídavě přitahujte kolena směrem k hrudníku. Tento cvik je skvělý na spalování kalorií a zlepšení kondice.

Další rady pro pevné břicho

K dosažení vysněné postavy je kromě cvičení důležité také dbát na dostatek kardia a změnit své stravování, jak jsme nedávno psali na ZdravémStravování. Pravidelný pohyb a zdravá strava jsou klíčem k úspěchu. Nezapomeňte také na dostatečný odpočinek, protože kvalitní spánek hraje při regeneraci svalů a hubnutí zásadní roli, radí dále Healthline.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]