Domácí mazlíčci v domácnosti představují vážné nebezpečí nejen pro malé děti. Přenášejí tyto nemoci

Fotografie: Freepik

Pokud máte domácího mazlíčka, dejte si pozor před možnými nemocemi, které přenáší. Hrozbou jsou především hlodavci.

Mít domácího mazlíčka je sice krásné, ale většina lidí si neuvědomuje rizika, která jsou s tím spojená. Zejména hlodavci totiž mohou dle webu TN přenášet nebezpečné plísně, které způsobují vypadávání vlasů a vyrážky. Na zvířatech to přitom nejde často ani poznat, přičemž příznaky onemocnění, která způsobují, je velmi těžké léčit. Odborníci proto apelují na všechny chovatele, a to především děti, aby si dávali velký pozor.

Pozor na domácí mazlíčky a nemoci, které přenáší

Velké nebezpečí představují zejména hlodavci, jako jsou morčata. Ty totiž mohou přenášet plíseň, která přispívá k onemocnění zvanému dermatofytóza. Jedná se přitom dle odborníků o velmi častý problém, který jen málokdo řeší. V horších případech ovšem může přispívat k vypadávání vlasů a vyrážkám. Nakazit se mohou zejména děti, a to zpravidla když se se zvířátky mazlí a na jejich kůži se tak snadno přenáší houbové spory vedoucí k infekci.

„Hodně často to vídám na obličeji, protože si dají to zvíře, třeba křečka, k hlavě. Často se ta plíseň uchytí také ve kštici, kde se navíc poměrně rychle šíří. Za týden může vzniknout zasažené místo o velikosti dlaně,“ uvádí jedna z dermatoložek. Podle webu Healthline by rodiče měli učit děti, aby ke zvířatům nedávaly hlavu, nenechávaly si olizovat obličej a po kontaktu s nimi si umyly ruce. Na Zdravém Stravování jsme také psali o nebezpečném onemocnění přenášeném klíšťaty.

Majitelé psů si musí dát pozor na nové smrtelné onemocnění. Jediný příznak způsobí doživotní následky

Fotografie: Depositphotos

Jakmile poté nemoc vypukne, velmi snadno se šíří. Je proto na místě řešit ji zavčasu a razantně, protože jinak hrozí nebezpečí i ostatním dětem, zejména pokud postižený chodí do školky. Léčba přitom vyžaduje používání antimykotik spolu s různými desinfekčními prostředky. Nejhorší nicméně je, že problémy, kterými zvířata trpí, často nejsou znát a nedá se takřka nijak předcházet možnému nakažení.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]