Vysokou hladinu cholesterolu je třeba podchytit včas. Jinak hrozí i mrtvice a infarkt

Fotografie: Freepik

Vysoký cholesterol představuje velké nebezpečí, bohužel se však navenek prakticky neprojevuje. Kontrolní odběry krve jsou klíčové.

Pokud zjistíte, že máte vysoký cholesterol, za žádných okolností to neignorujte. Jedná se totiž o velmi nebezpečný problém, který může mít vážné dopady na lidské zdraví. Typicky totiž podle lékařky Kristiny Shaffer přispívá k onemocněním, jako je srdeční infarkt nebo mozková mrtvice. Nejhorší nicméně je, že se vysoké hodnoty tohoto faktory zpočátku takřka nijak neprojevují a pacienti tuto skutečnost často ignorují, dokud nezpůsobí nevratné potíže.

Cholesterol a jeho typické příznaky

Cholesterol je druh lipidu, což je voskovitá látka podobná tuku, kterou produkují játra. Ačkoli se o něm hovoří jako o nebezpečném problému, jeho optimální množství je podle Jenneh Rishe nezbytné pro tvorbu buněčných membrán, určitých hormonů a také vitamínu D. Pokud nicméně dojde k jeho rapidnímu navýšení, může se to podepsat na vašem zdraví formou řady závažných komplikací, jako je srdeční infarkt a mozková mrtvice.

Co se týká příznaků vysokého cholesterolu, bohužel nejsou zpočátku nijak zvláště patrné a pacienti skutečnost nedokáží rozpoznat do doby, než se u nich vyvinou právě zmíněné nemoci. Proto je dle webu Healthline nezbytné, abyste pravidelně chodili na prohlídky krve a hladinu cholesterolu si nechali měřit. Rutinní screening je vhodný pro všechny starší 20 let a čím starší člověk je, tím častěji by ho měl podstupovat. Jen tak dokážete rozpoznat problémy včas.

Takto se vám vaše tělo odvděčí, pokud do svého jídelníčku zařadíte blahodárné vlašské ořechy

cholesterol v krvi
Fotografie: Freepik

Největším rizikovým faktorem vysokého cholesterolu je přitom nadměrná konzumace potravin s jeho vysokým obsahem. Mezi ty patří dle Adrienne Seitz červené maso a zpracované výrobky, a to zejména co se týká těch tučných. Dále pak může přispět k problémům i obezita, dlouhodobá nečinnost a kouření. V některých případech pak může udělat své i věková kategorie. Na Zdravém Stravování jsme také psali o optimálních hodnotách krevního tlaku.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]