Prymula přiznal nejhorší obavy ohledně šíření nové varianty koronaviru. Jeho předpověď zaskočila Česko

Fotografie: Depositphotos

Počty nakažených koronavirem v České republice nadále rostou. Odborníci předpokládají, že do Vánoc se s ním setká většina populace. 

Po několika měsících klidu se covid-19 opět hlásí o slovo. Subvarianta XEC, která je hybridním potomkem předchozích mutací omikronu, nyní začíná převládat po celém světě a Česká republika není výjimkou. Podle epidemiologa Romana Prymuly bude do Vánoc promořená většina společnosti, čímž se opět zvýší riziko nákazy, zejména během blížících se svátečních setkání, informoval web TN.

Počty nakažených narůstají

Vývoj očkovacích látek se vždy odehrává s určitým předstihem, což znamená, že ne vždy mohou plně reagovat na varianty, které se objeví v době jejich aplikace,“ uvedl Prymula. Přesto zůstává optimistický, že vakcíny poskytnou alespoň částečnou ochranu i proti subvariantě XEC.

Počty nakažených v Česku podle dat SÚKL narůstají a minulý týden přesáhly hranici 1 100 nových případů denně. Prymula očekává, že v následujících týdnech toto číslo naroste až na 1 600 denně. Přesný přehled o situaci je ale kvůli nedostatečnému testování stále nejasný.

Světu hrozí nová pandemie z Číny, která může lidstvu způsobit kritické následky

Šíření a riziko promoření

Blížící se vánoční svátky přinášejí zvýšené riziko, protože lidé se často setkávají na večírcích a v přeplněných nákupních centrech. „Před Vánoci se populace promoří téměř celá,“ předpovídá Prymula. Navzdory nárůstu případů by však po Vánocích mělo dojít k poklesu, což odpovídá dosavadním trendům v šíření viru.

vakcína, injekce, očkování
Fotografie: Freepik

Varianta XEC a její specifika

Subvarianta XEC je hybridní mutací dvou předchozích verzí omikronu a vznikla kombinací informací z variant KP.3.3 a KS.1.1, vysvětluje web Healthline. Přestože se stále jedná o subvarianty omikronu, Prymula upozorňuje, že riziko pro populaci zůstává. Dopad nových variant na šíření viru je však podle něj minimální.

Účinnost očkování a budoucí vývoj

Co se týče vakcín, Prymula připomíná, že jejich vývoj neustále probíhá, ne vždy však vystihne mutace viru. I přesto věří, že současné očkovací látky nabídnou určitou ochranu před XEC. „Je však nutné zaměřit se na vývoj vakcín, které nabídnou delší imunitu, protože stávající ochrana trvá jen několik měsíců,“ dodává Prymula.

S omikronem, který dominuje již delší dobu, odborníci nevidí příliš velký prostor pro další mutace, které by mohly být nebezpečnější. „Virus je ve své optimální fázi – rychle se šíří, ale nevede k extrémně těžkým průběhům,“ říká Prymula.

Nedávno jsme vás na ZdravémStravování informovali o tom, že Evropská komise zatajila informace o vakcínách proto covidu-19.

 

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]