Zadržování plynů s sebou nese vážná zdravotní rizika. Hrozí i záněty a střevní obstrukce

Fotografie: Depositphotos

Zadržování plynů je častý problém, který může způsobit řadu zdravotních komplikací, od bolestí až po psychické potíže.

Zadržování plynů je přirozený proces, který se stává, když naše tělo nedokáže včas nebo dostatečně vyloučit plyny vytvořené během trávení. Zatímco většina z nás považuje nadýmání nebo plynatost za trapné nebo nepohodlné, zadržování plynů může být nejen nepříjemné, ale i škodlivé. Plyny, které se nahromadí v zažívacím traktu, mohou způsobit bolest, tlak a další zdravotní problémy, říká doktorka Cynthia Taylor Chavoustie. Ve vážnějších případech může tento stav vést k závažným komplikacím.

Jak dochází k hromadění plynů

Plyny se v těle tvoří přirozeně během trávení potravin, které obsahují sacharidy, vlákninu nebo cukry, jež nejsou úplně rozloženy. Část plynu vzniká i při polykání vzduchu během jídla nebo pití. Běžně odchází plyny asi 10–20x za den, uvádí doktorka Debra Sullivan. Zadržování plynů nastává tehdy, když plyny nejsou vypuzeny z těla prostřednictvím říhání nebo flatulence (vypouštění plynů přes konečník).

Rizika spojená se zadržováním plynů

Zadržování plynů může být nejen nepříjemné, ale i zdraví škodlivé. Kromě pocitu nafouknutí nebo tlaku v břišní oblasti může mít podle doktorky Cynthie Taylor Chavoustie dlouhodobé zadržování plynů vážnější následky. Zde jsou některá z rizik, která mohou nastat, pokud se tělo nemůže přirozeně zbavit plynů včas.

Pankreatické cysty je třeba odhalit co nejrychleji. Mezi příznaky patří i bolesti břicha a nevolnost

Bolesti a nepohodlí

Zadržované plyny vytvářejí tlak ve střevech, což může způsobit ostré bolesti břicha, tlak a nepříjemné pocity nafouknutí. Tento stav může být vysoce nepohodlný a výrazně snižovat kvalitu života.

Záněty a infekce

Hromadění plynů může způsobit záněty střevní sliznice, což může vést k podráždění střeva, nebo dokonce k infekcím. Chronické zadržování plynů může v některých případech přispět ke vzniku syndromu dráždivého tračníku (IBS).

střeva
Fotografie: Freepik

Střevní obstrukce

V extrémních případech může nadměrné hromadění plynů způsobit střevní blokádu. K tomu dochází, když se plyny nahromadí v oblasti, kde je střevní průchod zúžen nebo zcela zablokován. Toto je vážný stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Kardiovaskulární problémy

Nadměrný tlak plynu v břišní dutině může vyvíjet tlak na bránici, což ztěžuje správné fungování dýchacího systému a v některých případech může mít vliv i na srdce. U lidí s již existujícími problémy se srdcem může zadržování plynů vyvolat nepříjemné příznaky, jako je dušnost nebo zvýšený tep.

Úzkost a stres

Nepříjemné pocity nafouknutí a bolesti břicha mohou způsobit stres a úzkost. Dlouhodobý stres z fyzických příznaků může vést k psychickým problémům, včetně úzkostných poruch.

muž stres
Fotografie: Pexels

Jak předcházet zadržování plynů

Pomalejší a důkladnější žvýkání jídla může podle odbornice Kellsey Trull snížit riziko polykání nadbytečného vzduchu, což pomáhá předcházet nadýmání. Kromě toho je vhodné omezit konzumaci potravin, které přirozeně produkují větší množství plynu, například fazole, brokolice nebo perlivé nápoje.

Podpora zdravé střevní mikroflóry prostřednictvím probiotických doplňků může také napomoci ke snížení rizika nadýmání a zadržování plynů. Dalším účinným způsobem, jak udržet střeva aktivní, je pravidelná fyzická aktivita, která podporuje přirozené uvolňování plynů. Na našem webu Zdravé Stravování jsme již přinesli některé tipy, jak si poradit s nadýmáním.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]