Zdravé vlasy pomůže udržet vhodná domácí péče. Účinné jsou i masky na vlasy a správné česání

Fotografie: Depositphotos

Kvalitní péče začíná správnými návyky a použitím přírodních produktů šetrných k vlasům a pokožce hlavy. Udržte vlasy silné, hydratované a lesklé.

Vlasy jsou jednou z nejvýraznějších součástí našeho vzhledu a často odrážejí celkový stav našeho zdraví. Jejich kvalitu ovlivňuje nejen genetika, ale i péče, kterou jim věnujeme, a náš životní styl. Zdravé vlasy jsou výsledkem vyvážené stravy, dostatečné hydratace, správné péče a ochrany před škodlivými vnějšími vlivy, jako je UV záření, znečištění nebo tepelné stylingové nástroje. Každý typ vlasů vyžaduje specifický přístup a péči, která zahrnuje jak vnější ošetření, tak i celkovou péči o tělo, říká doktorka Cynthia Cobb.

Pravidelné mytí a správný šampon

Základem péče je správné mytí vlasů. Vyberte šampon podle typu vašich vlasů – hydratační pro suché, zklidňující pro citlivou pokožku hlavy nebo šampon na objem pro jemné vlasy. Vyhýbejte se šamponům s vysokým obsahem sulfátů, které mohou vlasy vysušovat, radí web Healthline.

Hydratační kondicionér

Podle Cynthie Cobb je kondicionér klíčový pro udržení hydratace vlasů a ochranu proti lámavosti. Aplikujte ho na konečky vlasů, kde je potřeba nejvíce, a nechte pár minut působit. Pro jemnější a hladší vlasy je vhodné použít kondicionér s přírodními oleji, jako je arganový nebo kokosový olej.

Takto na první pohled zjistíte, zda máte zdravé vlasy. Stačí se podívat na tento malý detail

Domácí masky na vlasy

Přírodní masky na vlasy lze snadno připravit doma. Maska z avokáda, kokosového oleje a medu hydratuje suché vlasy, zatímco maska z jogurtu a olivového oleje pomáhá s obnovením poškozených vlasů, vysvětluje Cynthia Cobb v dalším článku. Nechte masku působit 20–30 minut a poté důkladně opláchněte.

Fotografie: Depositphotos

Omezení tepelného stylingu

Časté používání fénů, žehliček nebo kulmy na vlasy může vlasy vysušovat a způsobovat jejich lámavost. Pokud je to možné, nechte vlasy přirozeně schnout a tepelné nástroje používejte jen příležitostně. Když už je potřebujete, nezapomeňte na ochranný sprej proti teplu.

Pravidelné stříhání konečků

Aby vlasy vypadaly zdravě a nepoškozeně, je důležité pravidelně zastřihávat konečky, ideálně každé 2–3 měsíce. To zabrání roztřepeným konečkům a vaše vlasy budou vypadat plnější a zdravější.

Olejová kúra

Přírodní oleje jako kokosový, ricinový nebo olivový jsou skvělé na hloubkovou výživu vlasů, vysvětluje dále Cynthia Cobb. Aplikujte ohřátý olej na vlasy a pokožku hlavy, nechte působit alespoň hodinu a poté vlasy důkladně umyjte. Olejová kúra regeneruje suché a poškozené vlasy a dodává jim potřebný lesk.

vlasy česání
Fotografie: Freepik

Ochrana před sluncem

Sluneční záření může vlasy vysušovat a oslabovat. Používejte klobouk nebo šátek, když jste delší dobu venku, a případně speciální vlasové produkty s UV ochranou, které chrání vlasy před škodlivými paprsky.

Správné česání

Česání mokrých vlasů může způsobit jejich lámavost. Vždy použijte hřeben se širokými zuby nebo kartáč určený na rozčesávání mokrých vlasů. Začněte od konečků a postupně se propracujte směrem k hlavě. Na webu ZdravéStravování jsme vás nedávno informovali o  triku proti vypadávání vlasů.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]