Problémy s kotníky, které je třeba řešit včas: Většina lidí jejich přehlížením riskuje vážná onemocnění

Fotografie: Depositphotos
Přestože mnoho lidí považuje bolestivý kotník za nepříjemný, ale banální problém, může být i příznakem závažnějších zdravotních stavů. 

Kotník je skromný, ale výkonný kloub. Zvedá baletku do relevé, tlumí nárazy nohy běžce při dopadu na dlažbu a gymnastce umožňuje vydržet přistání. Kotníky nám zajišťují každý jistý krok. Ale co se stane, když je tento kloub oteklý nebo prostě větší, než si myslíte, že by měl být? Web Healthline informuje, proč jsou některé kotníky větší než jiné a zda s tím musíte něco dělat.

1. Zadržování vody (edém)

Jednou z nejčastějších příčin oteklých kotníků je zadržování vody, které může být podle doktorky Megan Soliman způsobeno nadměrným příjmem soli, nedostatkem pohybu nebo dlouhým sezením či stáním. Naše tělo potřebuje sodík k udržení rovnováhy tekutin, ale jeho nadbytek vede k hromadění vody v tkáních, což způsobuje otoky.

Omezte příjem soli a zvyšte příjem potravin bohatých na draslík (např. banány, avokádo), který pomáhá snižovat zadržování vody. Zvyšte fyzickou aktivitu, protože pohyb podporuje krevní oběh a snižuje riziko otoků. Zvedněte nohy nad úroveň srdce několikrát denně, aby se podpořil odtok přebytečných tekutin.

Léčba popraskaných pat přírodní cestou: Z pohodlí domova pomůže i ovesná koupel a epsomská sůl

2. Nadváha

Přebytek tělesného tuku, zejména v oblasti dolních končetin, může vyvíjet tlak na žíly a narušovat správný krevní oběh, což vede k otokům kotníků. Změňte stravovací návyky a začněte s pravidelným cvičením, zaměřeným na celkové snížení tělesného tuku. Posilování svalů nohou může pomoci zlepšit krevní oběh a snížit tlak na cévy v oblasti kotníků. O rizicích obezity jsme již dříve psali na ZdravémStravování.

Žena jí hamburger
Fotografie: Freepik

3. Těhotenství

Během těhotenství tělo zadržuje více tekutin a mění se krevní oběh, což často vede k otokům nohou a kotníků, zvláště v posledním trimestru. Pravidelně odpočívejte se zvednutýma nohama a pijte dostatek vody, aby tělo přirozeně vyloučilo přebytečné tekutiny. Noste pohodlnou obuv a pokud možno se vyhněte dlouhému stání či sezení.

4. Vaskulární onemocnění

Onemocnění žil, jako jsou křečové žíly nebo chronická žilní nedostatečnost, mohou způsobit otoky kotníků. Pokud žíly nemohou efektivně odvádět krev zpět k srdci, hromadí se tekutina v dolních končetinách, jak uvádí doktor William Morrison.

Konzultujte problém s lékařem, který může doporučit léčbu, například nošení kompresních punčoch, které podporují krevní oběh. Vyhněte se dlouhodobému stání a dbejte na pravidelný pohyb, který pomáhá udržet žilní oběh v kondici.

5. Léky

Některé léky, například na vysoký krevní tlak, steroidy nebo hormonální terapie, mohou mít vedlejší účinky v podobě zadržování vody a otoků v kotnících. Pokud si všimnete otoků po nasazení nových léků, obraťte se na svého lékaře, aby přehodnotil léčbu nebo navrhl alternativy. Dbejte na dostatek hydratace a udržujte aktivní životní styl, aby se podpořila cirkulace a prevence otoků.

6. Zdravotní stavy (srdeční a ledvinové onemocnění)

Srdeční selhání, ledvinové problémy nebo krevní sraženiny mohou být příčinou závažnějších otoků. Pokud jsou kotníky trvale oteklé a doprovází je další příznaky, jako je bolest na hrudi nebo dušnost, je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]