Kvůli těmto častým lidovým chybám vaše pleť doslova trpí: Za každou cenu se jim vyhněte

Fotografie: Depositphotos

Péče o pleť je důležitá nejen z estetického hlediska, ale také pro celkové zdraví pokožky. Některé naše každodenní návyky mohou pleti škodit. 

Pokožka je největším orgánem našeho těla a funguje jako ochranná bariéra proti vnějším vlivům, jako jsou znečištění, UV záření nebo patogeny. Zdravá a dobře hydratovaná pleť nejen zlepšuje náš vzhled, ale také podporuje celkovou tělesnou rovnováhu, uvádí web Healthline. Každý typ pleti – ať už je suchá, mastná, smíšená, nebo citlivá – vyžaduje individuální přístup, který zohledňuje její potřeby a chrání ji před předčasným stárnutím a dalšími problémy.

1. Nedostatečné čištění pleti

Jednou z nejčastějších chyb je nedostatečné čištění pleti, zejména před spaním. Během dne se na pleti hromadí nečistoty, maz, make-up a další látky z prostředí. Pokud pleť pravidelně nečistíte, mohou se póry ucpávat, což vede k akné a jiným problémům, informovala dermatoložka Joan Paul. Každodenní čištění pleti je klíčové.

2. Příliš časté exfoliace

Exfoliace pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky a zlepšuje strukturu pleti. Nicméně pokud exfoliaci provádíte příliš často, může to narušit přirozenou ochrannou bariéru pleti, způsobit podráždění, vysušení a zvýšit citlivost na UV záření. Doporučuje se exfoliaci provádět maximálně 1-2krát týdně a volit jemné peelingy vhodné pro vaši pleť.

maska obličej
Fotografie: Freepik

3. Příliš agresivní produkty

Používání agresivních kosmetických produktů, které obsahují vysoké koncentrace alkoholu, silikony nebo drsné chemikálie, může pleť vysušit, podráždit a způsobit ztrátu přirozené vlhkosti. Často se to děje při snaze řešit akné nebo mastnou pleť příliš agresivně. Volte produkty s jemným složením, které pleť čistí, hydratují a zklidňují, bez poškození její přirozené rovnováhy.

Černých teček na obličeji se dá zbavit i bez agresivní chemie. Pomůže také hydratace a masky s jílem

4. Špatná strava

Pleť je odrazem našeho vnitřního zdraví. Nedostatek důležitých živin, nadměrná konzumace cukru, tučných nebo průmyslově zpracovaných potravin může negativně ovlivnit kvalitu pleti. Dbejte na vyváženou stravu bohatou na vitamíny, minerály, antioxidanty a zdravé tuky. Tyto látky pomáhají udržet pleť pružnou, hydratovanou a bez nedokonalostí. Na ZdravémStravování jsme nedávno informovali o tom, jaké jsou účinky rajčat na pleť.

5. Nedostatek hydratace

Hydratace je pro zdraví pleti klíčová, a to jak vnitřní, tak vnější, zmiňuje Cynthia Cobb. Pokud nepijete dostatek vody a nepoužíváte hydratační produkty, pleť může být suchá, matná a náchylná k vráskám. Dodržujte pitný režim a pravidelně používejte hydratační krémy nebo séra. Vybírejte produkty podle typu pleti – mastná pleť potřebuje lehčí hydrataci, zatímco suchá si zaslouží bohatší složení.

Fotografie: Freepik

6. Časté dotýkání se obličeje

Ruce přicházejí do kontaktu s mnoha povrchy a bakteriemi, které se při doteku s obličejem přenášejí na pleť. To může vést k ucpávání pórů a vzniku akné. Snažte se minimalizovat dotýkání obličeje během dne a vždy si před aplikací produktů důkladně umyjte ruce.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]