Psoriázu neboli lupénku není radno podceňovat. Mezi její příznaky patří i suchá kůže a oteklé klouby

Fotografie: Freepik

Psoriáza je nepříjemné kožní onemocnění, které značně ovlivňuje lidské zdraví. Projevuje se výsevem skvrn na pokožce, svěděním i bolestivostí.

Psoriáza čili lupénka je neinfekční chronické autoimunitní onemocnění, které způsobuje rychlé nahromadění kožních buněk po těle. To dle doktorky Debry Sullivan následně vede k narušení pokožky, jejímu šupinatění, zánětlivým procesům, suchosti a svědivosti. Ačkoli neexistuje žádný oficiální lék pro její léčbu, můžete příznaky zmírnit pomocí určitých změn životního stylu a užíváním vhodných prostředků, jako jsou krémy, mastičky nebo systémové léky.

Příznaky psoriázy a co ji způsobuje

Symptomy onemocnění se liší od člověka k člověku. Nejčastěji mezi ně podle lékařky Joan Paul patří následující:

  • vyvýšené, zanícené skvrny na kůži, které se zabarvují do červena, hněda nebo fialova,
  • bělavě stříbrné šupiny nebo plaky (typicky se vyskytují na vyvýšených skvrnách),
  • suchá kůže, která může praskat a krvácet,
  • bolestivost,
  • pocity svědění a pálení kolem skvrn,
  • tlusté, důlkované nehty,
  • oteklé klouby.

V boji proti atletické noze pomůže domácí léčba. Plíseň odstraní i peroxid vodíku

Někteří pacienti mohou nicméně dle webu Healthline zažívat pouze část z těchto příznaků. Co se pak týká příčin onemocnění, nejčastěji v něm hraje roli genetika a snížená funkce imunitního systému. Psoriáza je totiž autoimunitní stav, kdy tělo začíná samo sebe napadat a výrazně zrychluje produkci nových kožních buněk. Výsledkem jsou poté výše uvedené nepříjemnosti a častý zánět. Nic z toho ovšem nejde kompletně vyléčit.

ekzém
Fotograife. Freepik

Možnosti léčby psoriázy

Příznaky tohoto onemocnění lze však zmírnit, a to pomocí krémů a mastí. Ty stačí podle lékařky Raechele Cochran Gathers aplikovat přímo na kůži a nechat je působit, což sníží jejich intenzitu. Užitečné mohou být i systémové léky, zejména pro pacienty, u nichž je psoriáza obzvláště závažná.

Jedná se o prostředky, jako je methotrexát, cyklosporin, orální retinoidy nebo perorální apremilast. Obecně se pak také doporučuje zaměřit se na zásady zdravého životního stylu, tedy pohyb a kvalitní stravu. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jak můžete poznat, zda máte zdravé vlasy.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]