Kaštanová tinktura je všestranný lék pro celé tělo. Reguluje krevní cukr a léčí bolest kloubů

Fotografie: Meganp / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Kaštany jsou známy pro svou specifickou mírně nasládlou chuť. To ovšem není vše, co vám mohou nabídnout, pomáhají s mnoha zdravotními stavy.

Kaštany jsou nejen lahodnou pochoutkou, zejména v období Vánoc, ale také jsou bohaté na živiny, které jsou spojovány s mnoha zdravotními přínosy, říká doktorka Katherine Marengo. Mají příjemně nasládlou chuť a jsou neuvěřitelně všestranné. Můžete je začlenit do různých pokrmů, jako jsou nádivky, saláty, polévky, dokonce si z nich můžete vytvořit domácí tinkturu pro úlevu od bolesti kloubů a svalů.

Bohatý zdroj antioxidantů

Kaštany obsahují různé antioxidanty, jako je vitamín C, kyselina gallová, kyselina ellagová, třísloviny a další. Tyto antioxidanty pomáhají chránit vaše buňky před poškozením volnými radikály, které bývá spojováno s řadou chronických onemocnění. Vysoká hladina volných radikálů může způsobit stav nazývaný oxidační stres, stejně tak mohou být příčinou rozvoje srdečních chorob, cukrovky a rakoviny, jak zmiňuje odborná studie.

Vysoký obsah vlákniny

Kaštany jsou dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá zvětšovat objem vaší stolice, což usnadňuje její průchod a chrání tak před zácpou, jak uvádí Healthline. Kromě toho se vláknina ve vaší stravě dostává do tlustého střeva z velké části nestrávená, kde působí jako prebiotikum. To znamená, že vláknina se stává zdrojem výživy pro zdravé bakterie ve vašem střevě, které fermentují vlákninu a díky tomu produkují různé prospěšné sloučeniny, včetně mastných kyselin s krátkým řetězcem.

Dětský pudr: Zlatý grál, který uctívají doktoři i kosmetičky. O tomto využití ví jen hrstka lidí

Regulují hladinu cukru v krvi

Díky tomu, že jsou kaštany bohaté na vlákninu, mohou pomoci vyrovnat hladinu cukru v krvi a zabránit jejím výkyvům. Kaštanové antioxidanty, jako je kyselina gallová a ellagová, pomáhají řídit hladinu cukru v krvi a mohou zlepšit citlivost na inzulín, jak informuje Katherine Marengo.

kaštany
Fotografie: Freepik

Kaštanová tinktura

Kaštanová tinktura je vhodná jako lék na bolest kloubů. Potírejte si jí pravidelně bolavá místa a brzy pocítíte úlevu.

Co budete potřebovat:

  • 15 ks kaštanů,
  • 500 ml francovky.

Postup:

Kaštany nastrouhejte nebo nasekejte na menší kousky, vložte do láhve a zalijte francovkou. Pečlivě uzavřete a nechte louhovat 3 týdny. Během této doby obsah láhve občas protřepejte. Po uplynutí potřebné doby kaštany sceďte. Používejte na bolavé klouby, svaly či jiná citlivá místa. Z kaštanů si můžete připravit i čaj na křečové žíly, psali jsme o tom již na ZdravémStravování.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]