Zdravotní výhody léčivé kurkumy: Snižuje riziko srdečních onemocnění a pomáhá při depresích

Fotografie: మురళీకృష్ణ ముసునూరి / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Pokud jste milovníci indické kuchyně, jistě vám není kurkuma neznámá. Aromatické koření, které však může poskytnout i mnoho zdravotních výhod.

Kurkuma je koření, které dodává kari jeho žlutou barvu. V Indii se používá po tisíce let jak k ochucení pokrmů, tak i jako léčivá bylina. Kurkuma je totiž bohatá na sloučeniny s léčivými vlastnostmi, říká doktorka Imashi Fernando. Tyto sloučeniny se nazývají kurkuminoidy. Nejdůležitější je kurkumin, který je hlavní účinnou látkou kurkumy.

Obsahuje bioaktivní sloučeniny s léčivými vlastnostmi

Kurkumin má silné protizánětlivé účinky a je velmi silným antioxidantem, jak uvádí National Center for Complementary and Integrative Health. Abyste ovšem mohli zažít plné účinky kurkuminu, musí se zlepšit jeho biologická dostupnost, jinými slovy rychlost, jakou vaše tělo látku absorbuje. K tomu pomáhá konzumace kurkumy společně s černým pepřem, který obsahuje piperin, přírodní látku, která zvyšuje vstřebávání kurkuminu o 2 000 %, uvádí odborníci.

Může snížit riziko srdečních onemocnění

Srdeční choroby jsou nejčastější příčinou úmrtí na světě. Zvýšená konzumace kurkuminu však může sloužit jako prevence rozvoje srdečních nemocí, jak uvádí server Healthline. Konkrétně pomáhá zlepšit funkci výstelky krevních cév. Kromě toho může pomoci snížit zánět a oxidaci, které mohou hrát roli při srdečních onemocněních.

Tato zázračná grepová dieta je nejrychlejší metodou hubnutí, která prošla studiemi

kurkuma
Fotografie: Freepik

Může být užitečný při léčbě Alzheimerovy choroby

Zánět a oxidační poškození hrají důležitou roli u Alzheimerovy choroby. Bylo však zjištěno, že kurkumin má příznivé účinky na obojí, uvádí studie. Kromě toho může pomoci odstranit nahromaděné proteinové spleti nazývané amyloidní plaky, které vznikají v důsledku této nemoci. Nicméně je potřeba více studií, které by mohly potvrdit, že kurkumin dokáže zpomalit, nebo dokonce zvrátit rozvoj Alzheimerovy choroby.

Může pomoci při pocitech deprese

Kurkumin se ukázal jako slibná látka při léčbě poruch nálady. Mezi jeho pozitivní účinky na mozek patří podle studie z roku 2020 posílení mozkových neurotransmiterů serotoninu a dopaminu, snížení zánětu a povzbuzení plasticity mozku. To naznačuje, že může být účinným antidepresivem. Na ZdravémStravování jsme psali rovněž o účincích třezalky tečkované, která mimo jiné také blahodárně působí při depresích.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]