Virus herpes o sobě dává vědět díky jasným příznakům. Patří mezi ně i bolest v krku a brnění

Fotografie: Depositphotos

Herpes simplex je virové onemocnění, které se může projevit jasnými příznaky. Jeho projevy je možné zmírnit léky nebo domácími prostředky.

Herpes simplex může způsobit jak genitální, tak orální herpes, který se u některých lidí může projevit prostřednictvím vředů, zatímco u jiných se nemusí objevit žádné znatelné příznaky, vysvětluje doktorka Jill Seladi-Schulman. Obvykle se šíří přímým kontaktem s postiženou oblastí. Jedná se o virovou infekci, která si žádá okamžitou léčbu.

Jak se herpes simplex projevuje

Virus herpes simplex, také známý jako HSV, je virová infekce, která způsobuje genitální a orální herpes. Mnoho lidí žije s bezpříznakovým HSV, což znamená, že mají virus, aniž by kdy propukly jeho symptomy. U jiných pacientů se ovšem mohou občas objevit malé puchýřky naplněné tekutinou nebo vředy, jak uvádí server Healthline. Tyto puchýře se nejčastěji objevují na genitáliích nebo ústech a rtech, ale mohou se rozvinout také na rukou nebo prstech a dalších částech vašeho těla.

Příznaky mohou být jiné během první epizody (propuknutí) infekce než během znovu se vyskytující epizody. Pokud se symptomy objeví, často začínají brněním, svěděním nebo pálením v blízkosti místa, kde se objeví vředy, jak informuje Světová zdravotnická organizace.

Oparu na rtech se dá snadno zbavit přírodní cestou. Pomůže i aplikace ledu a aloe vera

Mezi běžné příznaky orálního herpesu patří puchýře (opary) nebo otevřené vředy v oblasti úst či rtů. Mezi běžné příznaky genitálního herpesu patří hrbolky, puchýře nebo otevřené vředy kolem genitálií nebo konečníku. Tyto vředy a puchýře jsou obvykle velmi bolestivé. Mohou prasknout a pak se může vytvořit strup.

Během první epizody mohou lidé pocítit:

  • horečku,
  • bolesti těla,
  • bolest v krku (orální herpes),
  • bolest hlavy,
  • zduřené lymfatické uzliny v blízkosti infekce.

Léčba infekce virem herpes simplex

Odborníci dosud nenašli lék na herpes simplex, ale různé léčby mohou pomoci zmírnit jeho příznaky. Puchýře obvykle začnou mizet samy o sobě, bez lékařského ošetření, ale pokud zaznamenáte závažné nebo časté propuknutí, lékař může předepsat antivirové léky. Antivirotika mohou pomoci snížit počet epizod, které zažíváte, a zmírnit závažnost vašich příznaků, jak uvádí lékařka Meredith Goodwin.

opar na rtech
Fotografie: Freepik

Existuje také spousta domácích prostředků, které mohou pomoci zmírnit bolest a nepohodlí spojené s výsevem puchýřků. Na ZdravémStravování jsme již dříve zmiňovali některé metody domácí léčby herpes viru. Chcete-li získat úlevu, zkuste na vředy aplikovat:

  • pastu z jedlé sody nebo kukuřičného škrobu a vody,
  • směs drceného česneku a olivového oleje,
  • aloe vera,
  • tea tree, eukalyptový nebo mátový olej.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]