Onemocněním ledvin je třeba předcházet. Pomůže i fyzická aktivita a potraviny s obsahem sodíku

Fotografie: Depositphotos

Ledviny hrají v životě člověka velmi důležitou roli. Pokud je chcete udržet zdravé, zaměřte se na tyto zásadní faktory.

Zdravé ledviny jsou nezbytné pro udržení vitality a celkové síly lidského těla. Přece jen právě tento párový orgán pomáhá filtrovat odpadní produkty a přebytečnou vodu z krve, reguluje pH a má obrovský vliv na hormony a tvorbu červených krvinek. Pokud tedy budete podporovat jejich funkci, například aktivním životním stylem a vhodným jídelníčkem, váš organismus vám jistě poděkuje a uchráníte se dle lékařky Megan Soliman před mnoha problémy.

Buďte aktivní a udržujte si dobrý krevní tlak

Pravidelný sport je nezbytný nejen pro udržení štíhlého pasu, ale také minimalizování rizika chronického onemocnění ledvin, jak dokládají odborníci. Začít můžete například i pravidelnou chůzí a později přidat běh, jízdu na kole nebo plavání. Důležité je najít si zejména takovou aktivitu, která vás baví, protože jen tak dosáhnete dobrých výsledků, a ještě si užijete příjemné chvíle. Stejně tak je důležité udržovat si dobrý krevní tlak, protože ten má rovněž na ledviny zásadní vliv, uvádí studie belgických vědců.

Pokud tedy zjistíte, že jsou jeho hodnoty příliš vysoké, rozhodně to začněte rychle řešit, než začne přispívat k vážnějším problémům. Ovlivnit totiž může zdraví natolik, že přispěje k rozvoji srdečních onemocnění nebo cukrovky. Neméně důležité je dle webu Healthline zaměřit se na vyváženou stravu a sledovat svou váhu. Zejména potraviny s vysokým obsahem sodíku a zpracované maso mohou mít vážný vliv na vaše ledviny.

Funkci jater lze podpořit díky vhodné stravě. Předejít nemocem pomůže i káva a zelené čaje

Fotografie: Depositphotos

Naopak čerstvé suroviny, jako je zelenina a ovoce, ryby nebo semena a ořechy, ke zdraví tohoto párového orgánu přispívají a podporují jeho funkci. Stejně tak byste měli pít dostatečné množství vody a hydratovat své tělo. Tím dle studií zajistíte, že ledviny budou schopny čistit z vašeho těla veškeré odpadní produkty. Denně byste měli vypít alespoň 2 litry tekutin. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jaké jsou varovné příznaky onemocnění ledvin.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]