Lidé se teprve nyní dozvídají o tom, co v sobě skrývají bílá vlákna pod slupkou banánů

Fotografie: Roy Zuo / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Bílá vlákna pod slupkou banánu skrývají řadu užitečných živin, a přestože nejsou tak chutná, vyplatí se je konzumovat i s dužinou. 

Banány si díky své jedinečné chuti získaly velkou oblibu. Jsou navíc velmi syté a obsahují řadu užitečných živin, včetně draslíku, který podle Healthline podporuje nespočet zdravotních funkcí, dále antioxidantů a vlákniny. Mnoho lidí si však často neví rady, co dělat s bílými vlákny pod slupkou ovoce. Ty totiž nebývají zpravidla vůbec chutné a mnohdy jsou spíše na obtíž, zejména pokud se nalepí na vaše ruce a nechtějí spadnout dolů.

Bílá vlákna pod slupkou banánů a co jsou vlastně zač

Chutné banány jsou exotickým ovocem, které si díky svým rozmanitým způsobům přípravy získalo oblibu takřka po celém světě. Konzumovat je podle lékařky Debry Rose Wilson můžete syrové, smažené a někde je dokonce jí i pečené. Jakmile je nicméně začnete loupat, začínají se pod slupkou objevovat také bílá vlákna. Ta se snadno lepí na ruce a člověk ve finále absolutně neví, co s nimi dělat. A pokud je ochutnáte, zjistíte, že mají méně sladkou chuť a jsou trochu tvrdší.

Jenže tato vlákna, často přezdívaná jako floém, jsou vodivou tkání rostliny, která nese produkty fotosyntézy. To tedy znamená, že se jedná o něco jako pupeční šňůru nezbytnou pro správný vývoj ovoce během procesu pěstování. Jejich přítomnost sice není přesným ukazatelem kvality banánu, ale za to ani nijak neškodí zdraví. Naopak dle doktora Atliho Aarnarsona obsahují téměř totožné živiny jako samotná dužina.

Konzumace banánů prospěje celému tělu. Mezi zdravotní benefity patří i podpora trávení a hubnutí

zralé banány
Fotografie: Freepik

Pokud tedy chcete, rozhodně se je nebojte konzumovat, přestože nijak zvláště nechutnají a jsou tvrdší. Získat z nich nicméně můžete prospěšnou vlákninu, vitamíny a minerály, které podpoří vaše zdraví. Na druhou stranu ti, kteří je nemohou vystát, nic nezkazí, pokud je odloupnou a vyhodí. Jen pozor, že je to občas náročné. Na Zdravém Stravování jsme také psali o nejzajímavějších zdravotních benefitech banánového čaje.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]