Zdravotní benefity kefíru není radno podceňovat. Podporuje i zdraví kostí a zažívání

Fotografie: Bermas66 / Public domain

Kefír je velice oblíbenou a chutnou potravinou, která by měla být součástí každého jídelníčku. Především u lidí, kteří se potýkají se zažívacími problémy.

Kefír je oblíbený fermentovaný mléčný výrobek a základní potravina v mnoha kulturách po celém světě. Stal se neuvěřitelně populární v komunitách dbajících na přirozenou podporu zdraví. Jeho vysoký obsah živin a probiotik je podle doktorky Sade Meeks prospěšný pro trávení a zdraví střev. Ve skutečnosti jej mnoho lidí považuje za výživnější než jogurt.

Je skvělým zdrojem mnoha živin

Kefír pochází z oblasti východní Evropy a jihozápadní Asie. Jeho název pochází z tureckého slova „keyif“, které odkazuje na dobrý pocit po jídle. Jedná se o fermentovaný nápoj, tradičně vyráběný z kravského nebo kozího mléka, kultivovaný z kefírových zrn. Je bohatým zdrojem vápníku, bílkovin a vitamínů skupiny B.

Je silnější probiotikum než jogurt

Některé mikroorganismy mohou mít po požití příznivé účinky na zdraví. Tyto mikroorganismy, známé jako probiotika, mohou ovlivňovat zdraví mnoha způsoby, napomáhat trávení, regulovat hmotnost i duševní zdraví, jak vysvětluje Kim Chin. Jogurt je nejznámější probiotickou potravinou v západní stravě, ale kefír je ve skutečnosti mnohem účinnější.

Zdravotní přínosy konzumace zázvoru podpoří celé tělo. Čistí i krevní oběh a snižuje krevní cukr

Má silné antibakteriální vlastnosti

Předpokládá se, že určitá probiotika v kefíru chrání tělo před infekcemi, zmiňují odborníci. Kefír obsahuje probiotika jako Lactobacillus kefiri a polysacharid kefíran, které chrání před škodlivými bakteriemi.

Může zlepšit zdraví kostí a snížit riziko osteoporózy

Osteoporóza je charakterizována poškozením kostní tkáně a je hlavním problémem v západních zemích. Je zvláště častá u starších žen a výrazně zvyšuje riziko zlomenin. Zajištění dostatečného příjmu vápníku je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zlepšit zdraví kostí a zpomalit progresi osteoporózy, radí lékařka Shilpa Amin. Plnotučný kefír je nejen skvělým zdrojem vápníku, ale také vitamínu K2, který hraje důležitou roli ve vstřebávání vápníku.

kefír
Fotografie: Freepik

Prevence rakoviny

Rakovina je jednou z hlavních příčin úmrtí po celém světě. Objevuje se, když abnormální buňky ve vašem těle nekontrolovatelně rostou, jako například v nádoru. Předpokládá se, že probiotika ve fermentovaných mléčných výrobcích snižují růst nádorů tím, že stimulují váš imunitní systém. Je tedy možné, že kefír může bojovat proti rakovině, jak dále uvádí server Healthline.

Kefírová probiotika podporují dobré zažívání

Probiotika, jako je kefír, mohou pomoci obnovit rovnováhu přátelských bakterií ve vašem střevě. To je důvod, proč jsou vysoce účinná při léčbě mnoha forem průjmu. A co víc, probiotika a probiotické potraviny mohou zmírnit problémy s trávením, patří mezi ně syndrom dráždivého tračníku, o jehož příznacích jsme již psali na ZdravémStravování, nebo vředy způsobené infekcí H. pylori a mnoho dalších.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]