Nadměrná produkce hlenu v krku má svá řešení. Lze se ho zbavit i díky slané vodě a pitnému režimu

Fotografie: Depositphotos

Nadměrná produkce hlenu je důsledkem některých nemocí nebo životního stylu. Existují však i jiné možnosti, než jsou léky, jak se hlenu zbavit.

Hlen je produkován v nose nebo v dolních dýchacích cestách jako reakce na podráždění či zánět. Vytvářejí ho sliznice, které vedou z nosu do plic. Jeho účelem je chránit váš dýchací systém zvlhčováním, zachytáváním a odstraňováním různých částic, uvádějí odborníci. Při infekcích a některých dalších stavech se stává hustším a hůře se jej zbavuje. K tomu vám pomůže spousta možností, říká doktorka Nicole Leigh Aaronson.

Co nadměrnou tvorbu hlen způsobuje

Existuje řada zdravotních stavů, které mohou vyvolat nadměrnou produkci hlenu v krku, uvádí Nicole Leigh Aaronson. Jde například o:

  • kyselý reflux,
  • alergie,
  • astma,
  • infekce, jako je běžné nachlazení,
  • plicní onemocnění, jako je chronická bronchitida, pneumonie, cystická fibróza a chronická obstrukční plicní nemoc.

Nadměrná produkce hlenu v krku může být také důsledkem určitých faktorů životního stylu a životního prostředí, jako jsou:

  • suché vnitřní prostředí,
  • nedostatečný pitný režim,
  • vysoká spotřeba tekutin, jako je káva, čaj a alkohol,
  • některé léky,
  • kouření.

Tento léčivý přírodní elixír vás zbaví kašle v rekordně rychlou dobu. Skládá se jen z pár přísad

Jak se zbavit hlenu

Pokud se produkce hlenu v krku stává pravidelným a nepříjemným jevem, zvažte konzultaci s lékařem, který vám poskytne celkovou diagnózu a plán léčby, jak radí server Healthline. Váš lékař může doporučit volně prodejné léky, jež mohou hlen naředit a uvolnit jej. Mohou také zahrnovat léky na kyselý reflux nebo alergie.

vyšetření krku
Fotografie: Freepik

Existují však i domácí metody, jak se zbavit hlenu z krku, například kloktejte teplou slanou vodou. Tento domácí lék může pomoci vyčistit hlen ze zadní části krku a zabít bakterie. Zkuste si vyčistit nosní cesty fyziologickým nosním sprejem nebo fyziologickým roztokem. Stejně tak dbejte na vlhkost vzduchu ve vaší domácnosti, jak radí odborníci z Cleveland Clinic. Pořiďte si například zvlhčovač vzduchu.

Myslete na dostatečný pitný režim a během dne zvyšte příjem čisté vody. Pomůže s odtokem hlenu. Zvláště teplé tekutiny mohou být účinné, vyhněte se však nápojům s obsahem kofeinu. Pokud kouříte, zkuste přestat. Ukončit kouření je žádoucí zejména u chronických plicních onemocnění, jako je astma nebo chronická obstrukční plicní nemoc. Na ZdravémStravování jsme již zmiňovali, že CHOPN lze předcházet vhodnou stravou.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]