Účinné aktivní látky v cibuli mohou dle odborníků pomoci s těmito zdravotními problémy

Fotografie: Ocdp / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Cibule nabízí řadu zajímavých zdravotních benefitů pro lidské zdraví. Aplikovat ji můžete i na svou pokožku, pomůže například s popáleninami.

Pokud vás trápí kožní problémy, nemusíte nutně spěchat k lékaři. V některých případech totiž dokáže pomoci také obyčejná cibule, a to zejména pokud vás trápí popáleniny nebo vás kousl hmyz. Dále má tento účinný přírodní prostředek dle webu Healthline antimikrobiální vlastnosti a skvěle se osvědčil i v boji s nachlazením a chřipkou. Stačí ho správně aplikovat a brzy si budete moci všimnout pozitivních změn.

Zmírnění popálenin a úleva od kousnutí hmyzem

Pokud jste se spálili a nevíte, jak si pomoci, vyplatí se sáhnout po cibuli. Tento účinný přírodní lék dokáže dle lékařky Reemy Patel poraněné místo snadno zbavit bolesti a podpořit jeho regeneraci. Důvodem je především skutečnost, že nabízí silné antiseptické vlastnosti, které navíc brání infekci pokožky a podporují tvorbu její nové vrstvy. Nejlépe uděláte, když na spáleniny budete nanášet cibulovou šťávu několikrát denně, dokud příznaky nezmizí.

Úlevu dokáže cibule přinést také v případě kousnutí hmyzem. To sice nezpůsobuje příliš často výraznou bolest, ale je to velmi nepříjemné. Jednoduše si vezměte jeden plátek nebo připravte zmíněnou šťávu a naneste léčivé prostředky na poraněné místo. Za pár minut nepříjemné pocity ustoupí a vy se budete cítit mnohem lépe. Velmi dobře se poté osvědčila cibule proti bolestem uší. Začněte tím, že ji upečete 15 minut v troubě.

Tohle se stane, pokud si na obličej nanesete obyčejnou hořčici. Její účinky vás zaskočí

cibule a česnek
Fotografie: Pixabay

Po uplynutí této doby cibuli vyjměte, ochlaďte, rozpulte a vymačkejte. Pár kapek tekutiny následně aplikujte na bolavé ucho a brzy budou problémy pryč. A v případě, že se snažíte zbavit příznaků chřipky nebo nachlazení, nakrájejte cibuli na polovinu a položte ji na talíř vedle své postele. Během spánku budete vdechovat výpary, které vás vyléčí. Na Zdravém Stravování jsme také psali o zdravotních benefitech aromatického česneku.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]