Rajčata mohou pomoci v boji s problematickou pletí. Urychlují i proces hojení a zmírňují výskyt vrásek

Fotografie: Gpkp / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Rajčata nejenže skvěle chutnají, ale mají také velmi dobrý vliv na lidskou pokožku. Stačí je správně aplikovat a brzy pocítíte příznivé změny.

Rajčata jsou velmi zdravá a díky svému obsahu vitamínu C a antioxidantům nabízí řadu zajímavých benefitů pro lidské tělo. Kromě toho, že jejich konzumace posiluje imunitní systém, mohou také pozitivně ovlivnit stav vaší pokožky. Stačí je dle Cynthie Cobb správně aplikovat a brzy si budete moci všimnout pozitivních změn. Kromě toho, že podporují hojení ran, také výrazně snižují riziko spálení sluncem.

Potenciální benefity rajčat pro lidskou pokožku

Ačkoli většina lidí považuje rajčata spíše za ingredienci do salátů, jejich konzumace a aplikace na pokožku nabízí řadu zajímavých benefitů. Pokud chcete využít jejich potenciál, můžete zkusit aplikovat jejich šťávu třeba na rány po vašem těle. Vitamín C totiž podporuje růst pojivových tkání a urychluje tak proces hojení a je mimo jiné také často používán v komerčních přípravcích pro péči o pleť, jak vysvětluje Amanda Caldwell. Efekt rajčat je však nutno podpořit vědeckými studiemi.

Podle webu Healthline rajčata také přispívají k ochraně před rakovinou kůže. V tomto případě stojí za benefity lykopen, což je velmi účinný karotenoid. Tato látka mimo jiné dodává rajčatům červenou barvu a během řady studií vykázal protirakovinné účinky. Stejně tak dokáže chránit pokožku před UV zářením, které výrazně škodí organismu a může mít na něj devastující dopad, uvádí studie. Tyto účinky získáte především pravidelnou konzumací rajčat.

Banánový čaj díky svým benefitům prospěje celému tělu. Pomůže i se spánkem a zabrání nadýmání

Fotografie: Pixabay

Aplikace rajčatové šťávy v oblasti podráždění může pomoci bojovat se zánětem a zmírnit jeho nepříjemné příznaky. Pokud ji navíc budete nanášet pravidelně na oblasti, kde vás trápí vrásky, zmírníte jejich výskyt, zmiňuje dále Cynthia Cobb. Obsažené složky totiž podporují produkci kolagenu a zlepšují elasticitu pokožky. Stejně tak velmi účinně odstraňují odumřelé kožní buňky. Na Zdravém Stravování jsme také radili, jak se zcela přirozeně zbavit vrásek.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]