Příčiny brnění rukou není vhodné podceňovat. Patří mezi ně i nedostatek vitamínů a skřípnutý nerv

Fotografie: Freepik

Brnění rukou může mít řadu nebezpečných příčin, a proto ho raději neignorujte. Zejména pokud se objevuje častěji, může být předzvěstí nebezpečí.

Brnění v rukou čas od času trápí naprosto každého, a to mnohdy v důsledku držení končetin v jedné poloze po příliš dlouhou dobu. Pokud však příznak přetrvává a objevuje se častěji, než je běžné, mohlo by se vás tím dle lékařky Alany Biggers tělo snažit varovat před závažnějšími potížemi, jako je například diabetická neuropatie nebo nedostatek vitamínů. Za žádnou cenu takovou situaci proto neignorujte a raději ji konzultujte s odborníkem.

Diabetická neuropatie a nedostatek vitamínů

Diabetická neuropatie vzniká v důsledku poškození nervů a mnohdy způsobuje příznaky, jako je právě brnění rukou či nohou, vysvětluje lékařka Kelly Wood. V tomto případě je na vině nejčastěji vysoká hladina cukru v krevním řečišti, která poškozuje cévy a snižuje nervové okysličení. Dále může být příčinou také nedostatek důležitých vitamínů ve stravě, a to zejména co se týká vitamínu B12, vitamínu B6, vitamínu B1, vitamínu E a také vitamínu B9.

Někdy může podle doktorky Biggers k brnění rukou přispět skřípnutý nerv, a to nejčastěji v důsledku velkého tlaku z okolních tkání. K tomu dochází mnohdy po zranění, zánětlivém onemocnění nebo také neustálým opakováním určitých pohybů končetin. Další možnou příčinou je poté dle serveru Healthline karpální tunel, během kterého dochází ke stlačení středního nervu v rukou při různých pohybech. Toto onemocnění je důležité co nejrychleji léčit.

Délka prstů na ruce dokáže odhalit vaše vlastnosti, o kterých jste dosud netušili

spojené ruce
Fotografie: Freepik

V extrémních případech pak může neustálé brnění rukou také upozorňovat na potíže s ledvinami. Pokud tento párový orgán nefunguje správně, například v důsledku vysokého krevního tlaku nebo cukrovky, v těle se dle doktorky Megan Soliman hromadí tekutiny a odpadní produkty, které dále poškozují nervy. Pacienti tak pociťují i mravenčení nebo bolest v končetinách. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jak se zbavit bolesti díky tlakovým bodům na ruce.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]