Nadměrný příjem vitamínu B3 způsobuje vedlejší účinky. Hrozí i zčervenání pokožky a poškození jater

Fotografie: Depositphotos

Vitamín B3 hraje velmi důležitou roli v lidském zdraví, ovšem nikdy byste to s ním neměli přehánět. Jeho nadměrné hodnoty mohou být rizikové.

Ačkoli je vitamín B3 nezbytnou živinou pro lidské tělo, jeho nadměrný příjem může mít velmi nebezpečný vliv na vaše zdraví. Pozor by si měli dát dle lékařky Kim Rose-Francis především ti, kteří ho přijímají prostřednictvím doplňků stravy, protože právě tehdy je těžké kontrolovat jeho hladiny v krvi. Pokud to s ním skutečně přeženete, může se objevit nevolnost, závratě, silné bolesti hlavy a výrazně roste riziko srdečních onemocnění.

Nadměrné užívání vitamínu B3

Vedlejší účinky spojené s nadměrným užíváním vitamínu B3 se mohou dostavit v případě, že ho denně přijímáte více než 1 000 mg. Nejprve to začíná zčervenáním pokožky, zejména v oblasti obličeje, krku a horní části těla, vysvětluje Kathy W. Warwick. Doprovázet ho mohou také pocity tepla, svědění a závratě či žaludeční nevolnost. Někteří pacienti dokonce trpí i zvracením, které se objevuje nečekaně a může být velmi intenzivní, stejně jako průjmem a pálením žáhy.

V horších případech nastává jaterní toxicita, která se objevuje spíše v důsledku dlouhodobého užívání vysokých dávek niacinu. Tehdy totiž soustavně poškozuje játra a přispívá dle odborníků k jejich dysfunkci. Dále bývá typickým důsledkem tohoto problému i zvýšená hladina cukru v krvi, zejména u lidí s diabetem, nebo naopak snížení krevního tlaku. Vitamín B3 totiž rozšiřuje cévy, a tím škodí běžnému chodu krevního oběhu.

Nedostatek vitaminu D ovlivňuje fungování celého těla. Způsobuje i bolest zad a vypadávání vlasů

cholesterol v krvi
Fotografie: Freepik

Mnoho lidí pak v důsledku nadměrného množství vitamínu B3 trpí vyšším rizikem srdečních onemocnění, jako je infarkt myokardu a mozková mrtvice, uvádí Healthline. Stejně tak může dojít k poškození svalů a častým svalovým křečím. Někdy pak tento faktor přispívá k rozvoji dny, protože ovlivňuje hladinu kyseliny močové v krvi. Na Zdravém Stravování jsme také psali o typických důsledcích nedostatku vitamínu D a jak tato živina ovlivňuje lidské tělo.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]