Střevní mikrobiom má v lidském těle zásadní roli. Ovlivňuje také imunitní systém a psychiku

Fotografie: Depositphotos

Zdraví lidského těla výrazně ovlivňuje střevní mikrobiom, který osidluje oblast trávicího traktu. K jeho rozvoji přispívá zejména strava.

Střevní mikrobiom je soubor mikroorganismů, které osídlují trávicí trakt a mají významný vliv na lidské zdraví. Jedná se totiž o komplexní ekosystém bakterií, virů a hub hrajících klíčovou roli v mnoha biologických procesech. Ovlivňují především trávení, ale také chrání tělo před patogeny, podporují mozek a psychické zdraví, imunitní systém a závisí na nich i metabolismus člověka, říká doktor Ruairi Robertson. Prospívá jim poté dle studií především správná strava.

Střevní mikrobiom a jak ovlivňuje lidské zdraví

Zásadní vliv má střevní mikrobiom především na trávení a vstřebávání živin. Pomáhá totiž rozkládat složité sacharidy, vlákninu a další složky potravy, jež tělo nedokáže strávit. Dále také přispívá k produkci enzymů a metabolit. Zdravá mikrobiota působí také jako bariéra proti patogenním mikroorganismům, které pomáhá ničit a potlačovat jejich růst. Navíc dle webu Healthline stimuluje imunitní systém, aby byl lépe připraven na případné infekce.

Nedílnou roli hraje střevní mikrobiom také v regulaci imunitního systému, dokládá studie z roku 2020. Bakterie totiž neustále komunikují s buňkami v těle, ovlivňují jejich reakce a pomáhají rozpoznávat nebezpečné patogeny. Podporou tohoto faktoru tak můžete předcházet autoimunitním onemocněním. Zásadní vliv má poté i na psychické zdraví a mozek, protože dle vědců ovlivňuje produkci neurotransmiterů, jako je serotonin, který je klíčový pro náladu a duševní zdraví.

Čištění parazitů v těle přirozenou cestou: Může pomoci i pelyněk a oreganový olej

ženské břicho
Fotografie: Freepik

Změny v mikrobiomu mohou souviset s výskytem deprese či úzkosti. To může mít pak vliv i na metabolismus a tělesnou hmotnost, protože její nerovnováha znemožňuje tělu zpracovávat energii z potravy. Abyste ho udrželi v dobré formě, jezte potraviny bohaté na vlákninu, probiotika a fermentované potraviny a zkuste se zásadně vyhýbat stresu, radí Kathy W. Warwick. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jaké jsou příznaky rakoviny tlustého střeva.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]