Zubní kartáček je nutné pravidelně měnit. Po 3 až 4 měsících už nebývá dostatečně efektivní

Fotografie: Santeri Viinamäki / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Zubní kartáček je nedílnou součástí hygieny každého člověka. Ne všichni nicméně tuší, jak často by ho měli měnit za nový.

Ačkoli si většina lidí uvědomuje, že je zubní kartáčky třeba pravidelně měnit, někteří netuší, jak často by to mělo být. Většina výrobců doporučuje provést změnu každých 12 až 16 týdnů, což odpovídá době, kdy se štětiny začínají opotřebovávat. V tu chvíli totiž hrozí dle lékařky Christine Frank riziko šíření infekce a vaše zuby mohou být v ohrožení. Za žádnou cenu proto tuto skutečnost neignorujte a berte v úvahu možné nebezpečí.

Zubní kartáčky je třeba pravidelně měnit

Zubní kartáček je nezbytný pro péči o chrup a většina lidí ho používá naprosto každý den. Jen díky němu se můžete zbavit z úst nebezpečných bakterií, které způsobují onemocnění dásní, zubní kazy a přispívají k zápachu z úst. Právě ty se však na něm také mohou po čase usazovat, což je důvod, proč je nutné ho pravidelně čistit a obměňovat. To je třeba udělat i v případě, že jsou jeho štětiny poničené a začínají vypadávat.

Jak proto doporučuje Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí, obecně je dobré měnit kartáček každé 3 až 4 měsíce nebo kdykoli vám přijde, že je příliš opotřebený. Pokud totiž štětiny nejsou dostatečně pevné a vypadávají, není již schopen důkladně odstranit veškeré zbytky jídla z vašich úst. Zároveň je dobré koupit si nový kartáček v případě, že jste ho používali během virové a bakteriální infekce. Tehdy by totiž mohl zůstat infekční.

Za žloutnutím zubů stojí časté lidové chyby. Patří mezi ně i špatná technika a nevhodná frekvence

žena detail úst
Fotografie: Pexels

Nezapomínejte také na to, že je důležité čistit si zuby dvakrát denně, a to ihned po ránu před snídaní a večer, když už se nechystáte nic jíst, vysvětluje Healthline. Jen tak se ochráníte před možnými zubními kazy a zachováte zdraví své dutiny ústní v perfektním stavu. Kartáček také nikomu jinému nepůjčujte a uchovávejte ho vždy na čistém místě. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jak se co nejefektivněji ochránit před afty.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]