Změna barvy moči může být předzvěstí zdravotních problémů. Odhalí i dehydrataci a poškození orgánu

Fotografie: Depositphotos

Pokud jste si všimli, že je vaše moč nestandardně zabarvená, rozhodně to neignorujte. Na vině může být velmi nebezpečné onemocnění.

Moč je důležitý ukazatel lidského zdraví, a proto není dobré ignorovat jakékoli změny její barvy. Ačkoli mohou být někdy na vině potravinářská barviva nebo konzumace určitých léků, v mnoha případech se jedná o známku dehydratace či poškození orgánu, případně rakoviny močového měchýře. Jakmile si tedy všimnete, že je něco v nepořádku, měli byste to dle lékařky Megan Soliman neprodleně řešit s odborníkem.

Zabarvení moči nikdy neignorujte

Barva moči by měla být vždy mírně nažloutlá, což je jasnou známkou toho, že pijete dostatečné množství vody a tělo nepostrádá důležité elektrolyty. Zpozornět byste nicméně podle doktorky Soliman měli být v případě, pokud je příliš čirá, neboť tehdy může být známkou problémů s játry, cirhózy či virové hepatitidy. To platí obzvláště v případě, že nepijete hodně tekutin, a přesto není zabarvená dožluta. Varovným ukazatelem je rozhodně i barva červená.

Tehdy totiž bývá dle Debry Rose Wilson na vině krvácení, což značí problémy s močovým měchýřem nebo močovými cestami, jako je infekce nebo v horších případech rakovina. Dále může být příčinou i zvětšení prostaty a ledvinové kameny. Jak nicméně uvádí studie, někdy za problémy stojí rovněž užívání určitých léků, zejména antibiotik rifampin a laxativ obsahujících sennu.

Neobvyklý vzhled jazyka může upozornit na zdravotní potíže. Mezi rizikové barvy patří i žlutá a bílá

Fotografie: Freepik

Ignorovat není dobré ani tmavě hnědou moč, která v mnoha případech poukazuje na dehydrataci organismu, varuje lékařka Judith Marcin. Mimo jiné ji způsobují i zdravotní stavy, jako je rozpad svalové tkáně, onemocnění jater či přísun žluči do moči. Pokud tedy nezabere zvýšená hydratace, raději se poraďte se svým praktickým lékařem o možnostech léčby. Na Zdravém Stravování jsme také psali, co o zdravotním stavu prozradí vzhled a tvar stolice.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]