Nejčastější příčiny modřin: Na vině může být i onemocnění jater a poruchy srážlivosti krve

Fotografie: Freepik

Modřiny mohou vznikat z řady příčin, přičemž některé mohou vážně ohrožovat vaše zdraví. Pozor hlavně na jejich pravidelný výskyt.

Ve většině případů vznikají modřiny v důsledku drobných zranění, například při pádu na zem během sportování nebo nárazu na tvrdší předmět. Může se však stát, že se začnou objevovat také v souvislosti s vážnějšími problémy, jako je leukémie nebo onemocnění jater. Pokud se tedy s nimi potýkáte příliš často a neznáte důvod jejich vzniku, rozhodně byste je neměli dle lékařky Deborah Weatherspooh přehlížet a raději vše konzultujte s odborníkem.

Možné příčiny vzniku modřin po těle

Modřiny nejčastěji vznikají po nárazu, pádu nebo silném stisknutí, ke kterému dochází zejména během sportu. Obzvláště náchylné jsou k nim poté starší generace, neboť se jejich cévy stávají křehčími a mohou se objevit i v případě jemnějšího poranění. K rozvoji modřin poté přispívají i některé léky, zejména pokud jsou určeny k ředění krve a snižování zánětu, zmiňuje doktorka Ami Patel. Přispět k nim mohou také kortikosteroidy, nejčastěji pokud je užíváte dlouhodobě.

Co se týká zdravotních stavů, mohou být příznakem poruchy srážlivosti krve a nedostatku krevních destiček, udává lékařka Elaine K. Luo. Dále k jejich rozvoji přispívá také onemocnění jater, zejména co se týká cirhózy, která ovlivňuje produkci koagulačních faktorů, a dokonce i leukémie, uvádí Healthline. V tomto případě se mohou objevovat příliš často a z nejasných důvodů, což je vždy důležité urychleně řešit s odborníkem. Někdy pak může být na vině i absence určitých živin.

Žilní trombóza na sebe upozorňuje pomocí jasných signálů, které zahrnují i únavu a otoky

Fotografie: Depositphotos

Například nedostatek vitamínu C, vitamínu K a železa může dle doktorky Luo ovlivnit srážlivost krve, oslabit cévy nebo je učinit příliš křehké. Objevit se poté mohou také v důsledku těhotenství nebo menopauzy, kdy u žen klesají hladiny estrogenu. V neposlední řadě pak může k problémům přispět také nadměrná konzumace alkoholu a zneužívání drog. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jak se zbavit parazitů v těle.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]