Evropu sužuje extrémně nebezpečné onemocnění, jehož šíření nahání lékařům velký strach

Fotografie: Freepik

Již několik měsíců hlásí doktoři z Ukrajiny vážné znepokojení ohledně západonilské horečky, která si bere jeden život za druhým.

Jako by nestačilo, že Ukrajina stále vzdoruje ruské invazi. Nyní tamní zdravotničtí zástupci hlásí znepokojení ohledně západonilské horečky, kterou tam přenáší komáři a představuje vážné nebezpečí pro lidské zdraví. Je to už několik měsíců, co se nedaleké země snaží proti tropickému onemocnění bojovat, ovšem případů bohužel stále přibývá. Nejvíce nakažených je přitom dle serveru TheNewVoiceOfUkraine na západě země.

Na Ukrajině řádí západonilská horečka

Nemoc pocházející z tropických částí Afriky přenáší zejména komáři, kteří se živí na stěhovavých ptácích. Právě ti totiž přes Ukrajinu v závislosti na sezóně létají, mohou tak západonilskou horečku snadno roznést do velké části země. Bohužel tak stáz čelící válce musí nyní vzdorovat i tomuto problému, který dle tamního ministra zdravotnictví Ihora Kuzina představuje vážnou hrozbu v současné době i do budoucnosti.

Ukrajina se potýká s narůstajícími případy západonilské horečky už několik měsíců a počet pacientů v posledních týdnech začal rapidně růst. Nejvíce zasažený je přitom Kyjev a oblasti nacházející se na západě země. Právě tam se jen v srpnu nakazilo 41 lidí, z nichž některé případy skončily smrtí. Obecně dle serveru Healthline existuje v případě tohoto onemocnění 2- až 14procentní riziko úmrtí, což vyvolává značné obavy.

Světová zdravotnická organizace varuje veřejnost před blížící se pandemií. Nový virus se rychle šíří

teplota teploměr
Fotografie: Pexels

Západonilská horečka se přitom nejčastěji projevuje svalovou slabostí, bolestmi hlavy, vyrážkami, horečkou či artritidou. Ve většině případů se nicméně u pacientů žádné příznaky neprojeví, ovšem onemocnění může skončit také smrtí. Skutečnost pak zhoršuje to, že doposud neexistuje žádné očkování. Na Zdravém Stravování jsme také psali o šířící se lenochodí horečce.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]