Češi se teprve nyní dozvídají o zdravotních rizicích konzumace bujónu. Výrobci vám to úmyslně neřeknou

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Mnoho lidí používá při vaření bujón, aniž by věděli o riziku spojeném s jeho konzumací. Přidávat byste ho neměli raději ani do vývaru.

Aromatický vývar je úžasná polévka, které vás okouzlí nejen svou chutí, ale i zdravotními benefity. Většina lidí ho podává zpravidla při různých onemocnění, jako je nachlazení nebo chřipka, protože se dle lékařky Amy Richter skvěle osvědčil při zmírňování jejich příznaků. Pokud se ho chystáte vařit i vy, dejte si však pozor před ingrediencemi, které do něj přidáváte. Zejména oblíbený bujón tam totiž nemá co dělat.

Pozor na bujón, často je plný chemie

Většina lidí používá při vaření vývaru oblíbený bujón. Ten pomáhá urychlit celý proces vaření a navíc polévce dodává výraznou chuť. Pokud ho běžně používáte i vy, měli byste si raději přečíst jeho složení, protože budete velmi překvapeni. Často je totiž tato ingredience plná umělých přísad, jako jsou zvýrazňovače chuti, umělá aromata a barviva. Kromě toho mnohdy obsahuje minimální množství sušené zeleniny a masa.

Ještě než tedy bujón přidáte do svého košíku, raději analyzujte jeho složení. Snažte se vždy volit ten nejméně kalorický a bez přidaných chemických složek. Mnohdy je to bohužel nemožném, a proto by bylo nejlepší se mu vyhýbat úplně. Jak navíc uvádí server Healthline, jeho nadměrná konzumace může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Vyměnit ho nicméně můžete za přírodní přísady, jako je například libeček, bobkový list nebo nové koření.

Při nachlazení vám pomůže tento lahodný vývar. Přidejte do něj tuto zázračnou ingredienci

masový vývar
Fotografie: Freepik

Chuť vývaru zvýrazní i houby a česnek. Záleží především na vás, zda chcete zvolit pohodlí před léčivým pokrmem bez přidané chemie. Obecně však stojí za to zmínit, že dobře uvařený vývar je plný vitamínů a minerálních látek, které podporují lidské tělo a pomáhají ho regenerovat. Pokud vás tedy trápí lehčí nemoc, určitě stojí za to ho vyzkoušet. Na Zdravém Stravování jsme již podrobně psali o dalších zdravotních benefitech vývaru.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]